Articles

A terhesség első trimesztere dióhéjban – alapvető információk egy leendő anyuka számára

A várandósság mindig kihívást jelent a szervezet és a kismama pszichéje számára. Az első trimeszterben, vagyis a terhesség korai szakaszában ezek a változások különösen markánsak. A gyermekvárás különböző attitűdökkel jár – örömmel, aggodalommal, félelemmel, boldogsággal.

A terhesség első trimesztere dióhéjban – alapvető információk egy leendő anyuka számára

A várandósság mindig kihívást jelent a szervezet és a kismama pszichéje számára. Az első trimeszterben, vagyis a terhesség korai szakaszában ezek a változások különösen markánsak. A gyermekvárás különböző attitűdökkel jár – örömmel, aggodalommal, félelemmel, boldogsággal.

A terhesség első trimeszterében, azaz az utolsó menstruáció utáni pár hónapban ráadásul minden összefonódik, és az áldott állapot tünetei kiegészülnek a hormonális változások okozta megmagyarázhatatlan érzelmi tornádóval, ami bizony minden leendő anyát hirtelen és sokként ér.

Kétségeid eloszlatására összeállítottunk egy rövid útmutatót az első trimeszterhez, melynek köszönhetően megtudhatod, mire számíthatsz, és hogyan vigyázz magadra és babádra ebben a különleges időszakban.

A terhesség korai szakasza – első trimeszter

Az első trimeszter a kezdeti 12 hét, azaz körülbelül a várandósság első 3 hónapja. Ezt az időt a fogantatás előtti utolsó menstruációs időszak kezdetétől számítjuk. Az orvosi terminológiában a terhességi kort általában hetekben adják meg, ezért érdemes alaposan utánanézni az orvosi vizitek vagy vizsgálatok aspektusából terhességi kalkulátor segítségével.

A terhesség első jelei – teszt a lelke mindennek

Az első trimeszter gyakran kihívást jelent a terhes nők számára. Már a terhesség kezdetén sok kismama küzd a tipikus panaszokkal. A terhességi hormon szervezetre gyakorolt hatása miatt jelentős és hirtelen átalakulások mennek végbe az anya testében, amit a menstruáció elmaradása és a terhességi teszt negatív, illetve a tesztek pozitív eredménye egyértelműsít.

Bár a terhesség jelei, néhány jele közül sok panasz ijesztőnek tűnhet, általában teljesen normálisak és természetesek. Érdemes hozzátenni, hogy nem minden nő érzi ezeket a szimptómákat. Néhányan nagyszerűen érzik magukat és nem küzdenek semmilyen kellemetlenséggel. Mások majd minden tünetet megtapasztalnak. Milyen panaszokkal küzdhetsz az első trimeszterben?

A leggyakoribb tünetek a következők:

Hányinger és hányás – ezek a tünetek a terhesség korai szakaszában érintik a nők többségét. Az émelygés nem mindig okoz hányást, és tulajdonképpen a nap bármely szakaszában is jelentkezhet – ne ragadjunk le a reggeli rosszullét tematikájánál – gyakran bizonyos ételek vagy szagok váltják ki.

A mellek érzékenysége és megnagyobbodása, valamint bizsergése vagy teltségérzete gyakran a terhesség legelső tünetei a fogantatás után, amely általában a szülésig kitart.

Fáradtság és álmosság – a hormonok és a szervezet által végzett nagy erőfeszítés miatt a korai terhesség intervallumában gyakran álmosnak és fáradtnak érezheted magad. Pozitív eredmény esetén ne küzdj ezekkel az intenzív tünetekkel, hanem adj magadnak zöld jelzést a pihenés útján, ne felejtsd el azonban a célzott fizikai aktivitást, ami szintén jó hatással lehet a terhesség első jelei (ékezet nélkül: terhesseg elso jelei) mérséklésére.

Gyakori vizelési inger – ez egy fiziológiai tünet a terhesség korai jelei repertoárjában, amit sok nő már az első trimeszterben érez. Bár kellemetlen lehet, tanácsos emlékezni arra, hogy a terhesség tünetei, mint minden más, a szülés után elmúlnak. Néhány esetben a gyakori vizelési ingernek a második trimeszterben nyoma sincs, de a harmadikban is jelentkezhet, amikor a baba nagyobb lesz, és nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Alhasi fájdalmak – általában alhasi fájdalmak is jelentkeznek a terhesség korai időszakában, amelyek leginkább a menstruációhoz köthető görcsökhöz hasonlítanak. Ez természetes, de az első trimeszterben nem szabad, hogy fokozódjanak. Székrekedés és puffadás szintén előfordulhat a terhességi jelek tematikában, de általában ezek is pár héten belül megszűnnek.

Az első trimeszter, amely tehát a terhesség kezdetétől a 12. hét végéig tart, nagyon különböző lehet. Előfordulhat, hogy a kellemetlen panaszok egyáltalán nem érintenek, de akár óriási intenzitással is jelentkezhetnek. Ez nagyon egyéni. Ráadásul minden terhességedben is mások lehetnek.

Gondolj arra, hogy a terhesség kezdeti időszakában az embrió nagyon intenzíven fejlődik. Ez a női testben és pszichében is hatalmas változásokat generál, amelyek a közérzeted romlását okozhatják. A természet csodája, hogy ezek arra kényszerítik a kismamát, hogy lassítson és jobban vigyázzon magára. Ebben az időszakban tanácsos figyelembe venni a terhesség diéta szabályait is.

A terhesség jelei – mi okozhat aggodalmat a leendő anyának?

A petesejt megtermékenyülését és a pozitív terhességi tesztek élményét követően különféle tünetek jelentkezhetnek, amelyek, bár gyakran kellemetlenek, a legtöbb esetben nem jelentenek semmi rosszat. Sőt, éppen ellenkezőleg, ezek a normális folyamatok helyes lefolyásának jelei, úgyhogy mindig ez lebegjen a szemeid előtt, és továbbra is éld meg áldásként, ha bármelyik jelentkezik.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ha a panaszok fokozódnak vagy nem szokványos formában jelentkeznek, mindig fordulj szakorvoshoz.

Az aggasztó tünetek között szerepelnek:

  • Szűnni nem akaró hányás – bár a hányás az első trimeszterben nem aggasztó, ha kitartóvá válik, feltétlenül konzultálni kell orvossal. Az ilyen kórisme dehidratációt okozhat és megnehezítheti a magzat fejlődését, akinek ily módon nem jutnak értékes tápanyagok. Ez az állapot veszélyezteti az anya egészségét is.
  • Intenzív hasi fájdalom – a hasi fájdalom nem feltétlenül jelent semmi rosszat, feltéve, hogy nem túl intenzív. Ha túl nagy a kellemetlenség, ami fennáll, különösen, ha görcsös jellegű, azonnal fordulj orvoshoz.
  • Vérzés a nemi szervekből – ez az egyik tünet, amely azonnali aggodalmat okoz. Minden nemi szervekből származó vérzést azonnal jelenteni kell a doktornak. Ez jelezhet akár vetélést is, de ne ijedj meg nagyon, mert nem feltétlenül bizonyos ez a diagnózis. A vérzés okai különbözőek lehetnek, és csak az orvos képes helyesen diagnosztizálni az indítékot, és megtalálni a megoldást. Ha jelentkezik, hezitálás nélkül fordulj nőgyógyászhoz!

Minden aggasztó tünetet konzultálni kell az orvossal, hogy szükség esetén megfelelően reagálhassunk, és biztosak lehessünk abban, hogy nem jelentenek kockázatot a terhességre nézve.

Hogyan gondoskodj magadról a várandósság első trimeszterében?

Nem csak a menstruáció elmaradása után, az első trimeszterben, hanem a várandósság minden hetében ajánlott emlékezni arra, hogy a leendő anya épp olyan fontos, mint a méhében fejlődő gyermek. Gondoskodj magadról, biztosítva a kényelmet és a jobb közérzetet! Mi lehet hasznos az első trimeszterben a leendő anyának? Nézzük!

Termékek, amelyeket már az áldott állapot kezdeti szakaszában ajánlott bevetni!

Egy kismama melltartó – a mellfájdalom terhesség alatt a legjellemzőbb tünetek egyike, amit hatékonyan csökkenthet egy puha, kényelmes melltartó. Nem szorít és csökkenti a mellérzékenységgel kapcsolatos panaszokat.

Egy Hello Kitten bumeráng párna vagy egy puha V-alakú réti párna – bár az ölelős kismama párna kategóriáját általában a későbbi terhességi szakaszokkal társítják, már az első trimeszterben enyhülést és kényelmet nyújt az alváshoz, megkönnyítve a kényelmes pozíció felvételét, ami hányinger alatt egy cseppet sem egyszerű.

Egy kismama nadrág – bevarrt gumírozott derékpánttal, ami kivételes kényelmet garantál.

Érdemes emlékezni a pszichés állapotodra is. Már a terhességi tesztet megelőzően elkezdődnek a hormonális változások, amelyek jelentős hatással vannak a pszichére. A rossz közérzet, a fáradtság, a szédülés, a puffadás, a székrekedés, a reggeli rosszullét, a hormon változó státusza, jele, a terhesség alatti depresszió a várandósság alatt sajnos visszavetheti a hangulatot.

Ne feledd, hogy fontos vagy, és gondoskodj magadról. Szerezz magadnak kis örömöket – egy könyv, egy kávézás a barátnőddel vagy más apró vidámságok nagyon lényegesek. Amikor dolgokat vásárolsz a gyermekednek, ne felejtsd el a saját szükségleteidet sem, már az első trimesztertől kezdve, és fedezd fel a JUKKI Kismamáknak szóló részlegét, illetve kezdj el ismerkedni a babaszoba rejtelmeivel is – ez a magad és kisbabád érdeke is!

Készülj fel gyermeked világra jöttére a JUKKI márkával!

A menstruáció utáni első trimeszter kellemetlen terhességi tüneteivel küzdve nem árt emlékezni arra, hogy a legtöbbjük a 12 hetes terhesség utáni második trimeszterben elmúlik, és minden panasz megszűnik a hőn vágyott gyermek várható születése után. Ezzel a perspektívával a terhességre jellemző legtöbb szimptómát jóval könnyebb elviselni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük