Articles

Hogyan gondoskodjunk a gyermek fejlődéséről, azaz a babával való játékról?

Amikor egy újszülött végre megérkezik, mindenekelőtt erős igényünk van arra, hogy biztonságérzetet és szeretetet nyújtsunk neki. Még nem jött el az oktatás ideje – gondoljuk, bár efelől vannak kétségeink. Valójában versenyfutást kezdünk az idővel. 6-10 év múlva az agy sejtjei közötti idegi kapcsolatok kialakításának képessége szignifikánsan csökken. De ne aggódj! Ez nem azt jelenti, hogy tanárrá kell válni, és a gyerekszobát természettudományos laboratóriummá kell alakítani.

A játékon keresztüli tanulás a mozgásfejlődés leghatékonyabb módja. Egy újszülött baba születése kezdetétől tanul! Nagyon sok készségre tesz szert rövid idő alatt! Egy pár hónapos baba mozgásfejlődési tematikáját érdemes az együtt töltött idő élvezetével támogatni. Erre van a legnagyobb szüksége – a szülei figyelmére. Hogyan játssz a babával élete első hónapjaiban? Nézzük!

Játék a babával 3, 6, 9 hónapos korban – a mozgásfejlődés alapja

Kisbabád életének első hónapjában játékkal támogathatod természetes fejlődését. A kisgyermek élvezi a kapcsolatot a szüleivel, és mindaddig, amíg nem tapasztal jelentős kényelmetlenséget, például éhséget, fájdalmat vagy fáradtságot, készségesen részt vesz benne.

Ezzel nemcsak motorikus és testi fejlődését, hanem szellemi előrehaladását is támogatod, a lehető legjobb feltételeket biztosítva. Ez is egy módja a kötelékek, a bizalom és a közelség építésének, ami a jövőben kifizetődik, amikor új oktatási kihívások merülnek fel. A babával való játék befolyásolja egészségét és fenntartható fejlődését, valamint edzi a mozdulatok koordinációját.

A babák mozgásfejlődése – 6 játék 1 hónapos kor és 1 éves kor között

Kisbabád életének első hónapjától kezdve sokféleképpen játszhatsz vele. Az együtt töltött idő és az otthon teremtett barátságos légkör elősegíti a baba fejlődését, a mozgásfejlődési szakaszok optimalizálását.

Így olyan kötelékeket építhetsz ki, amely egy életen át veletek maradnak. Játék közben a csecsemő fontosnak és nyugodtnak érzi magát, és egy ilyen helyzetben a biztonságérzetét is képes koordinálni. Ez egyben a mindennapi kötelességekből való felüdülés pillanata is.

Érdemes olyan rituálékat létrehozni, amelyeket mindkét fél szeret. Vajon mit kell játszani a csecsemő mozgásfejlődése szempontjából? Érdemes kreatívan és okosan játszani a gyerekkel – hogy a játékok támogató szerepet töltsenek be a baba mozgásfejlődése szempontjából. Íme, 6 ötlet a babával való játékokhoz hónapról hónapra. Abban adunk tanácsot, hogy mit játsszunk a babával, hogy a mozgásfejlődés szakaszai minden korban a lehető legjobb irányba, előre haladjanak.

1-2 hónapos baba – tükörkép játék

Az 1-2 hónapos babát nagyon érdekli saját tükörképe, de még nem tudja felismerni magát benne. Helyezd a babát háton fekve pozícióba, és lassan mozgasd a tükröt mindkét irányba, illetve fel és le, hogy a babának mozgatnia kelljen a fejét, miközben követi a tükör mozgását. A játék erősíti a fejét, a fej emeléséhez szükséges nyakizmokat. Koncentrációra is tanítja a babát, és segíti az öntudat elnyerését.

Móka 3 hónaposan – a gravitáció ellen hason fekve erősíti a fejét

A gravitációs erővel való megbirkózás fontos feladat a baba számára az első 3 hónap alatt. Először is a 3 hónapos baba már rövid ideig önállóan emeli a fejét, ami a mozgásfejlődés aspektusából egy óriási mérföldkő. Hogy megkönnyítsük számára ezt a projektet, hason fekvő helyzetben időnként vigyünk közelebb hozzá egy-egy kontrasztos játékot, vagy keltsünk számára izgalmas zajt. A baba erre érdeklődve emeli fejét, és tartja, ameddig csak lehetséges. A játék erősíti a fejemelésért felelős izmokat – ennek a készségnek az elsajátítása fontos az ülés és járás megtanulásához, utóbbira 11 hónapos kora körül lesz képes.

Szórakozás 4-5 hónapos kortól – repülő

Ez a kedvenc játéka annak a babának, aki elsajátította a fejtartás képességét: önállóan emeli a fejét, és meg is tudja tartani, immár huzamosabb ideig. Indítsd a játékot úgy, hogy nyugodtan ringatod a kicsit a karodban, mintha egy csónakban feküdne, amely a hullámokon vitorlázik. Ezután fordítsd hátról-hasra, fektesd a babát hason fekve pozícióba az alkarodra, a másik kezeddel pedig támaszd meg, és repítsd körbe a lakásban. Pörögj és forogj körbe mind a két irányba. Persze tarts szüneteket is: ez idő alatt helyezd a babát hátra, és csiklandozd. Mit csinál a baba mozgásfejlődése kapcsán a játék: erősíti az egész test izmait és fejleszti az agyat. A körben pörgés serkenti a vestibularis rendszert, amely a koordináció és az egyensúly fejlesztésében játszik szerepet, hatékony működése pedig támogatja a gyermek koncentrációját.

Szórakozás 5 hónapos korban – palacsinta hasról hátra

Egy 5 hónapos baba imádja az akrobatika és a mozgás művészetét: hanyatt fekve váltott lábbal kalimpál, hasról hátra forog, a lábujjait a szájába dugja, hason fekve pedig a mellkasát magasra emelve fókává változik. Bátorítsd ezekben a gyakorlatokban. Játsszatok „palacsintát”. Helyezd a babát hason fekve egy takaróra. Tekerd bele, és biztasd, hogy oldalra forogva magától tekeredjen ki belőle. Hátról oldalára fordul, majd hason, még egyet fordul, és kész is. Persze mindkét irányba. Amikor a gyermek belefáradt a mozgásba, mondd neki, hogy finom desszertet fogsz készíteni belőle. Óvatosan gyúrd át a pici testét hason fekve, majd háton is, görgesd egyik oldalra, majd a másik oldalra. Végül tegyél úgy, mintha megkennéd lekvárral, szórd meg cukorral és csinálj úgy, mintha ízletesen elfogyasztanád. A játék megkönnyíti a baba hason pozícióból hátra fordul folyamatának elsajátítását, ami a kúszás és az ülő helyzetbe és négykézlábra való emelkedés megtanulásához szükséges.

Játék egy babával 6-7 hónapos kortól – bújócska

Ez a kukucs játék 6-7 hónapos változata, amit érdemes kipróbálni egy csecsemővel, nem csupán a mozgása fejlődése szempontjából. Tedd az arcod a kezedbe néhány másodpercre, és kérdezd meg a gyermektől: Hol van anyu? Aztán, felfedve az arcod, vágj vicces képet, és mondd: Itt van anya! Mit ér el ez a játék a baba életében: először is döntő fontosságú a gyermek tárgyállandóság-érzékének fejlesztésében. A játékkal a baba ráébred, hogy emberek és dolgok még akkor is léteznek, ha nem láthatók. Két egyéb fontos dologban is képes támogatást nyújtani. Segíti a rövid távú memória és az előrejelzési képesség fejlesztését is, valamint enyhíti az úgynevezett szeparációs szorongást, ami csecsemőknél 8-9 hónaposan jelentkezik. Minden hónap számít – tartja a mondás.

Móka 8-9 hónapos kortól – lovacska

A már stabilan ülő gyermeket helyezd az öledbe magaddal szemben, és kezdd el a mondókát: „Gyí paci paripa” és mozgasd a lábaidat, hogy a baba más-más ütemben és eltérő magasságba ugorjon. Fogd meg a pici kezét, és mozgasd egyik oldalról a másikra, ami további vonzerőt jelent majd. Szemkontaktust is teremthetsz vele, vicces arcokat vághatsz, hangokat adhatsz ki, amelyek utánozzák a ló lépéseit, nyerítését. A játék fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét és mozgáskoordinációját, erősíti az egész test izmait, különösen a hátat, ami előre megalapozza a baba „négykézlábra állni”, „négykézlábra állva megy”, „mászik”, „kapaszkodva feláll”, majd „kapaszkodva lépeget” későbbi mozgásfejlődésének metódusait. A kúszás persze ugyanolyan fontos, minthogy mászni tanuljon. A folyamat vége pedig ismert: áll a baba!

A gyermek mozgásfejlődésének támogatása a Jukki!

Támogasd babád fejlődését, bátorítsd gyermeked a játékra azáltal, hogy érdekes, életkorához, szükségleteihez és képességeihez igazított játékokat biztosítasz számára. Hagyd, hogy a gyermek a maga módján játsszon velük! Íme, a babák számára nélkülözhetetlen, a mozgásfejlődésüket támogató Jukki játékok!

Az érzékszervi játékokat a Jukki az élet legelső hónapjaitól kezdve ajánlja a csecsemőknek. Az érzékelőkockával való aktív játék révén a baba tornáztatja az ujjai ügyességét és a megragadás képességét. A termék megvásárlásával lehetővé tesszük a játékon keresztül történő tanulást, garantálva a babák biztonságát.

Alapvető kellék a kicsik mozgásfejlődése szempontjából. A puha és kényelmes kerek szőnyeg tökéletes a világ felfedezéséhez, játékhoz, kúszáshoz és szundikáláshoz. A baba játszószőnyegek tökéletesen alkalmasak a padlón, valamint a teraszon vagy a kertben való időtöltéshez. Nemcsak a hideg ellen, hanem a gyermek esetleges padlóra esése ellen is védelmet nyújtanak a mozgás optimális fejlődése mellett.

Ezek különböző textúrájú és formájú kiemelkedésekkel rendelkező blokkok. A formák és színek változatosságával a blokkok megfelelő módon serkentik a gyermek érzékszervi fejlődését, támogatják a finommotorikát, elősegítik a színek tanulását is.

Gondoskodj gyermeked fejlődéséről a Jukki!

A Jukki jó szórakozást garantál, és segít minőségi időt eltölteni a babával, hogy minden apró pillanatot együtt élvezhessetek, hiszen ő a világ legimádnivalóbb kisbabája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük