Articles

Hogyan kell ápolni az újszülött köldökét?

Az újszülött köldökének gondozása és a köldökcsonk ápolása sok szülőben szorongást kelt. Aggasztja őket, hogy jól csinálják-e, és hogy a köldökzsinór csonkja megfelelően gyógyul-e. Szerencsére ma már nem különösebben nehéz a köldökcsonk megfelelő gondozása. A legfontosabb, hogy tisztán és szárazon tartsuk a területet, ami gyengéd és steril higiéniai intézkedéseket igényel. Hogyan kell ápolni a baba köldökét és a köldökcsonkot? Itt van minden, amit tudnod kell a köldökcsonk kezelése kapcsán!

A köldökzsinór elvágása és az újszülött köldöke

A csecsemő köldöke a köldökzsinór maradványa, amelyen keresztül a magzati periódus alatt a baba oxigént és tápanyagokat kap az anyától, illetve anyagcsere termékeket ürít. A születést követő percekben megtörténik a köldökzsinór elvágása: a köldökzsinórt a baba hasa felett körülbelül 2-3 centiméterrel elmetszik, a köldökcsonk leszorítására pedig egy egyszer használatos, műanyag köldökcsatot használnak, amit 2-3 nap elteltével még a kórházban eltávolítanak.

A kórház elhagyását követően a szülőknek maguknak kell gondoskodniuk újszülöttjük köldökéről, aminek során javasolt minden szükséges óvintézkedés megtétele egy esetleges fertőzés elkerülése érdekében.

Ha Te is egy mostanában világra jött kisded szülője vagy, valószínűleg most is azon töprengsz, hogyan kell szakszerűen ápolni a baba köldökét. A köldökcsonk kezelése valójában nem nehéz, mégis sok szülő retteg attól, hogy megküzdjön egy friss sebbel a kisgyermek testén, mert tart a komplikációktól. Egy dolog biztos: meg kell győződni arról, hogy a köldök száraz és tiszta, és friss levegőhöz juthat.

Köldökcsonk leesése

A köldökzsinór csonkja nem néz ki túl jól, ezért minden szülő elvárja, hogy mielőbb leessen, és a köldökzsinór helye optimálisan gyógyuljon. Ne aggódj, ha a köldökcsonk kékes-fehéres színűvé válik. Fokozatosan szürkül, majd a gyógyulási folyamat végén feketésbarna, száraz és kemény lesz. Ne félj attól, hogy fáj a helye, semmi sem állhat távolabb az igazságtól: a köldökcsonkban ugyanis nincsenek idegek, csak akkor fáj a babának, amennyiben begyullad. Fontos, hogy a köldökcsonkhoz mindig tiszta kézzel nyúlj, ezért minden tisztába tétel előtt alaposan moss kezet! Ezzel elkerülheted az esetleges fertőzéseket, mivel ez egy nyílt sebnek számít mindaddig, amíg le nem szárad.

Mikor esik le a köldökcsonk?

A megfelelően gyógyuló köldökcsonk körülbelül két héttel a szülés után leesik.

Előfordulhat, hogy ez az időszak körülbelül 30 napra meghosszabbodik, bár ezek nagyon ritka esetek. Ha a köldökzsinór csonkja ilyen hosszú idő elteltével sem esett le magától, érdemes orvoshoz fordulni. Akkor is ugyanezt kell tenni, ha azt észleled, hogy a kisbaba köldök körüli bőr kipirosodott, duzzadt, gennyes, kellemetlen szagú folyást tapasztalsz, vagy a köldökcsonk vérzik, akár csak szivárog a vér. Valószínűleg helyi antibiotikum beadására és a köldökcsonk gondozásának megváltoztatására, esetenként kórházi kezelésre lesz szükség. A vér komoly dolog!

Előfordulhat az is, hogy a köldökcsonk leesése után a seb nem gyógyul megfelelően, és a helyén köldök granulációs szövet – vagyis a köldök alján elhelyezkedő vörös, szivárgó csomó – képződik. Ez is azonnali orvosi beavatkozást igényel. Szerencsére nem gyakran fordulnak elő ilyen helyzetek, ha mégis, érdemes emlékezni rájuk.

Újszülött köldökcsonk ápolása hagyományos elvek alapján

A köldökcsonk ápolásával kapcsolatban manapság nagyon megoszlanak az ajánlások.

Az érvényben lévő módszerek közül a hagyományos terápia az alábbiak szerint kezeli a köldököt és a köldökcsonkot: a köldökcsonk ápolásához gyógyszertári 70%-os alkoholt javasol, amit a házi gyermekorvos ír fel receptre a babának. Steril vattapamacs, fültisztító pálca vagy gézlap és alkohol segítségével tudod megtisztítani a köldökcsonkot.

A gézt vagy fültisztító pálcikát itasd át az alkohollal, és határozottan töröld körbe a köldökcsonk körüli területet, amennyire csak hozzáférsz. A köldökcsonk tövét kell tehát alkohol segítségével fertőtleníteni és kiszárítani, hogy a köldökcsonk leessen. A leesett csonk helyén a köldök mélyedése esetleg még sebes lehet, addig kell ellenőrizni, szükség esetén fertőtlenítő metódussal ápolni a köldököt, míg a seb teljesen be nem gyógyul. Ebben a terápiában a csodaszer tehát, így ne felejtsd el az alkoholt. Egyáltalán nem gond, ha mindenképpen megismerkedsz a gyógyszertári alkohollal és annak előnyeivel.

Újszülött köldökcsonk kezelése újkeletű módszerek szerint

Az egészséges időre született, normál születési súlyú babánál, aki nincs kitéve fokozottan fertőzésveszélynek, az új ajánlások szerint elegendő a köldökcsonk tisztán és szárazon tartása, és ezt a módszert egyre több helyen alkalmazzák manapság. Magas fertőzésveszélynek kitett újszülöttnél, vagy abban az esetben, ha a köldökcsonk vizelettel, széklettel érintkezik, javasolt használni az octenisept vagy chlorhexidine-gluconate két százalékos vizes oldatot gyermekorvossal egyeztetve. Fontos, hogy fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására egészen addig, amíg a köldökcsonk teljesen be nem gyógyul.

Eszerint a kezelés az alábbi kritériumok betartásával és víz és octenisept használatával történik:

Az első héten a köldökcsonkot nem szabad, hogy víz érje – a fürdetés folyamatát célszerű óvatosan végezni.

A köldökcsonkot javasolt fedetlenül hagyni, és a pelenka szélét például inkább visszahajtani, hogy egyáltalán ne érintkezzen a köldökcsonkkal, és az ne szennyeződhessen széklettel vagy vizelettel. A pelenka cseréjénél erre figyelni kell!

Amennyiben a köldökcsonk bőrrel érintkező része körül a száradás metódusában szöveti darabok láthatók, steril vízzel vagy steril fiziológiás sóoldattal átitatott vattapamacs segítségével azokat mindenképpen célszerű eltávolítani.

A köldökcsonkot minden pelenka csere esetén fontos ellenőrizni! Amennyiben bőrpírt, ödémát, váladékozást, bűzös szagot, lázat tapasztalsz a kezelés közepette, azonnal jelezd a gyermekorvosnak a fertőzés elkerülése érdekében! 

Újszülött köldök – termékek, amelyek segítenek a kiváló gondoskodásban

Hogyan és mivel kell ápolni a kisbaba köldökcsonkját? Mindenekelőtt érdemes finom, erre a célra szánt kozmetikumokat és ápolószereket használni. A kisbaba érzékeny bőrének ápolásához ajánlott finom összetételű bőrpuhító és fürdető szereket használni, amelyek nem okoznak irritációt.

Első blikkre nem is gondolnánk, de a köldökcsonk megfelelő ápolása szempontjából az is kardinális kérdés, hogy milyen babaruhákba öltöztetjük az újszülöttet. Legyen laza a nadrág vagy a body, mert így lehetővé tesszük a mozgás szabadságát, és nem irritáljuk feleslegesen a köldökcsonkot pozíció-váltáskor. Ne kockáztassuk a mechanikai behatás következtében bekövetkező leválás rizikóját! Mielőtt a csonk leesne, érdemes olyan ruhákat preferálni, amelyek könnyű hozzáférést biztosítanak a picihez.

A Jukki-nál a köldökcsonk gyógyulása során a következőket ajánljuk:

  • Baba kezeslábas 3 darabos szettbenBorítékos body gyönyörű kialakítással, amely maximális kényelmet és könnyű hozzáférést biztosít.
  • Baba body hosszú ujjalMeleg és kellemes a bőrnek, megkönnyíti a hozzáférést a köldökcsonkhoz és annak ápolását, irritáció nélkül.
  • Baba rugdalózó alsó patentolássalTökéletes a mindennapi viselethez. Szabad mozgást biztosít, és könnyen eltávolítható még akkor is, ha vizelettel szennyeződik.

Ápold babádat Jukki-val!

Ne félj újszülött kisbabád köldökének gondozásától! Megfelelő ismeretekkel és fertőtlenítő készítményekkel, valamint optimális gondozással, illetve babaruhákkal a baba köldöke gyorsan meggyógyul, a csonkja pedig gond nélkül leesik. Ugyanakkor ápold a pici finom bőrét a csonk leesése után is úgy, hogy kifejezetten babaápolásra szánt kozmetikumokkal hidratálod és puhítod. A Jukki mindenben a segítségedre lesz, bármi is történik, a kórházban és azt követően is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük