Articles

Hogyan készítsd fel babádat a testvér érkezésére?

Egy új terhesség és az újszülött hazaérkezése nagy változást jelent minden családtag számára. Mindenkinek újra meg kell tanulnia a szerepét – a többgyermekes anya vagy apa figurának, illetve a testvérek szerepkörében álló gyerkőcöknek is. Ez az az időszak, amikor az érzelmek egész sora megjelenhet a família berkeiben, így érdemes előre felkészülni a kistesó érkezésére. Vajon hogyan lehet professzionálisan kezelni egy ilyen helyzetet testvérféltékenység nélkül? Mit tehetünk, hogy egy nagyobb gyermek számára könnyebb legyen ez az időszak?

Gondoljunk csak bele, hogy mondjuk a férj megjelenik egy idegen nővel az ajtóban, és bejelenti: „drágám, nagyon szeretlek, rendkívül csodálatos vagy, de úgy döntöttem, lesz még egy feleségem”. Lehet, hogy ez egy őrült és elvont példa, de tökéletesen megmutatja, hogy fordul fel a nagyobb gyerek világa egy másik családtag, nevezetesen egy kistesó érkezésével, és mennyi támogatásra lehet szüksége a családban, hogy a helyén kezelhesse az érzéseit.

Hogyan készítsünk fel egy nagyobb gyereket a „kistesó érkezik” helyzetre?

Egy új kistesó bejelentése sok szélsőséges érzelmet kelthet az idősebb gyerekek lelki világában. Előfordulhat öröm, közöny, félelem vagy harag, sokfélék lehetnek. Ajánlott mindegyiknek helyet adni. Kerüljük azt a kérdést, hogy mégis a gyerek elégedett-e a kistestvére érkezésével kapcsolatos hírrel. Erre nehéz egyértelműen válaszolni, és szükségtelen további nyomást gyakorolni a lurkóra. A kisgyermekek a szüleik kedvében akarnak járni, az elvárásaiknak megfelelően reagálnak, ugyanakkor úgy érezhetik, hogy valami rosszat vagy nem helyénvalót éreznek.

A legfontosabb, hogy ne féljünk a gyermek által előadott érzelmektől, adjunk nekik teret, és fogadjuk el őket. Figyeljünk és tartózkodjunk a megjegyzésektől, kicsit kerüljük a magyarázkodást. Soha ne tagadjuk meg a nagyobb gyermek érzéseinek érvényességét. Ha meghallgatjuk, és meg is halljuk, amit mond, az segít megértenünk, mi történik vele, mire lesz szüksége az adott helyzet feldolgozásához, hogy végül képes legyen rendben kezelni a testvére érkezése kapcsán kialakult pár szituációt.

Ha már tudjuk, hogy kistestvér érkezik a családba, nagyon lényeges, hogy ne okozzunk meglepetést. Nincs tökéletes alkalom arra, hogy megosszuk a hírt, fontos azonban, hogy a nagyobb testvér ezt mindenképpen a szülők szájából hallja, ne másoktól, esetleg egy kihallgatott beszélgetésből tudja meg, vagy az anya változó testét megfigyelve találja ki. Ha a gyerek kezdi érezni, hogy valami változik, valaki érkezik, más a légkör, feszültség van a családban, ugyanakkor nem tudja ennek a változásnak az okát, ez a helyzet bizonytalanság forrásává válhat. A gyerkőc nagyon jól tud olvasni a szülők, az anya és az apa érzelmeiből, ezért nagyon lényeges, hogy pontosan tudjuk, mit akarunk mondani, ne féljünk a terhességről beszélni, és ezáltal ne fertőzzük meg gyermekünket félelemmel.

Fel kell készítenie a másik poronty lelkét ezekre a változásokra, hogy ne érje őt sokkolóan a szituáció. Az alig néhány éves, de a nagyobbak is biztonságban érzik magukat, ha tudják, mi vár rájuk, és ismerik a változások következményeit. Számítanak rá, így a dolog nem okoz szorongást, nem zavarja biztonságérzetüket. A változásokkal kapcsolatos ismeretek pozitív hatással vannak a gyermek új helyzethez való alkalmazkodására, ezért kulcsfontosságú, hogy időt és energiát fektessünk az új baba érkezéséhez kapcsolódó szituáció megértésére és feldolgozására. Bizony, ez tud a leginkább segíteni.

Egy idősebb gyerekek negatív érzelmeket mutathatnak, különösen, ha nincsenek megfelelően felkészülve a kicsi érkezésére. Küzdhetnek a szüleik figyelméért, és kirekesztettnek vagy elhanyagoltnak érezhetik magukat. A szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy az elsőszülött, aki korábban egyedüli gyerek volt, továbbra is nagyon fontosnak és szeretve érezze magát. Sőt, ha egy nagyobb gyermeket megfelelően készít fel a szülő a kistestvér érkezésére, az kicsit önállóbbá is teheti őt, ami mindig jótékony ösztönzést jelent az önbecsülésének építésére. Egy (vagy két) új családtag mindig nagy változás, de egyben hatalmas fejlődési potenciál és számos előny mindenki számára.

Hogyan készítsd fel a nagyobb testvérek lelkét egy kistestvér érkezésére – tanulj meg 5 tippet szülőként!

Képzeljük csak el az adott szituációt: egy gyerkőc a családjában egyedüli gyermekként nevelkedik egész életében. Csak ő van és két szülő, akiknek nyilván ő a szeme fénye. A kistestvér érkezése teljesen felborítja ezt az aspektust. Hogy a nagyobb pici ne érezze magát elveszettnek, sérültnek és frusztráltnak, érdemes őt megfelelően felkészíteni a kisbaba érkezésére, és nem lerombolni jelenlegi világát, biztonságérzetét, önbecsülését. A szülő feladata, hogy felkészítse az addig egyetlen státuszban tündöklő kis embert a testvére fogadására. Hogyan kell ezt jól csinálni?

1. Tájékoztasd időben a közelgő változásokról

A legjobb az első trimeszter után megtenni, amikor a terhesség már biztos. Érdemes átfogóan átbeszélni a helyzetet, hogyan megváltozik meg a közös életetek, behatárolva a közelgő változások időkeretét. Sok függ a gyerkőc életkorától. A kicsik nem értik, mit jelent néhány hónap, ezért érdemesebb a születési dátumról való tájékoztatásnál a „télen”, „karácsony után”, „születésnapod után” kifejezéseket használni. A legfontosabb, hogy a kisded megértse, a változások nem egyik napról a másikra történnek majd gyökeresen felforgatva mindent, hanem lesz idő beleszokni a megújult, számára nehéz körülményekbe.

2. Vond be a nagy tesókat a pici fogadásának előkészítésébe

Közös babakelengye választás, névkeresésben való részvétel, kíváncsiság, hogy fiú vagy lány lesz-e a kicsi – vonjuk bele őket a pici fogadásának előkészítésébe, mindezzel az aktív részesei lesznek a projektnek, beleélik magukat a rájuk váró változások világába, miközben osztoznak a szüleik izgalmában.

3. Beszélj arról, hogy mi változik, és hogyan néz ki majd a baba gondozása

A gyerek nem tudja, hogy fog kinézni a család a tesója születése miatt. Arról érdemes beszélni, hogy mi fog változni. Hogy a baba bizony sokszor fog sírni, hogy nem lehet vele rögtön játszani, a szoptatásról, a baba fejlődéséről. Akár felhozni a róla szóló hasonló emlékeket.

4. Engedd meg gyermekednek, hogy minden érzelmét kimutassa

A felnőttek olykor saját érzelmeiktől vezérelve ingerültté válnak, ha a nagyobbik sarj dühös lesz, vagy akár kellemetlen dolgokat mond a kis jövevény kapcsán. Hagynod kell neki ezeket az érzelmeket megélni, mert ezek bizonyos félelmek vagy problémák következményei, nem rosszindulat vagy rossz jellem megnyilvánulásai. Ilyen helyzetekben épp még többet kell beszélni a gyerkőccel, hogy pontosan megtudd, mitől fél, mi miatt feszült, vagy mi dühíti fel.

5. Tölts vele időt a második gyerkőc születése után is

A könyvek olvasása, a közös séták, de tulajdonképpen minden a csak nagyobb testvérrel egyedül eltöltött idő jól jön majd – ez rendkívül fontos a lurkó biztonságérzetének és fontosságának erősítésében, aki továbbra is igényli a szülők figyelmét, és szüksége van arra a bizonyosságra, hogy ő is nagyon számít számukra, és ugyanúgy szeretik, mint korábban.

Második gyerek érkezése a Jukki!

Amikor az újszülött számára babakelengyét állítasz össze, soha ne feledkezz meg az idősebbről sem. Egy ilyen vásárlás a közös szórakozás egyik módja, ami mindenkinek kellemes. Függetlenül attól, hogy hugi vagy öcsi érkezik a családba, a nagyobb gyerek érintettsége és fontossága kardinális kérdéskör. Szeretne szeretve maradni.

Állíts összes közös garnitúra készleteket a Jukki kisebb és nagyobb gyermekeid számára!

Jukki újszülött takarók és párnák és ugyanez kisgyerekek számára – Tökéletes készlet újszülöttek, illetve óvodás és nagyobb gyermekek számára. A takarók pamutból és puha, kellemes tapintású bársonyból készültek. Ugyanolyan, univerzális mintájúak. Különböző méretűek, hogy megfeleljenek a különböző korú gyermekek igényeinek. Egy ilyen ötletnek köszönhetően a nagyobb közösséget alkot a kistestvérrel, és nem érzi szükségét a versenyzésnek.

AKUKU baglyos fürdőlepedő lányoknak és AKUKU elefánis fürdőlepedő bébiknek – A kapucnis törölköző remek ötlet a legkisebbek és a nagyobb gyerekek számára egyaránt. Az AKUKU törölközők frottírból készülnek, egy olyan anyagból, amely tökéletesen felszívja a nedvességet és meleget biztosít a fürdés után. Fiúknak, lányoknak, univerzális mintákkal – tökéletes kisgyermekek számára is.

Nagyobb gyerektől a babának babakelengye és a nagyobb gyereknek a babától egy párna kedvenc mesehősével – Ha gyermeket bevonod a babakelengye összekészítésének folyamatába, érdemes hagyni, hogy ő válasszon ajándékot a kis családtagnak. Ez közelséget és kedvet teremt a testvére iránt. A nagyobb testvér által választott babakészlet persze mindenképpen telitalálat kell, hogy legyen. A nagyobb gyerek boldog lesz, ha meglátja a kistestvérét az általa választott babaruhák outfitjében. Figyeljünk rá, hogy az ajándékozás legyen kölcsönös, és a nagy testvér is kapjon valami meglepetést a kicsitől. Így éreztetheted elsőszülötteddel, hogy az új gyerkőc nem vesz el tőle semmit, csak egyszerűen kellemes változásokat hoz az életébe.

A fontos tehát, hogy felkészítsd idősebb gyerkőcödet a változásokra, hogy kiépítsd a kapcsolatot a testvérek között, és számára is kellemes érzetet, valamint barátságos környezetet biztosíts, amelyben jól érzi magát. Az otthon az ő menedéke is – legyen ez a szlogen.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük