Articles

Hogyan rendezzük be a babaszobát? Ismerj meg 5 profi tippet!

Amikor megszületik első gyermekünk, különféle módokon alaposan felkészülünk rá. Először is kitárjuk a szívünket, lehűtjük a fejünket, de külön teret is teremtünk a gyerek számára a megfelelő termékek felhasználásával. Ez a hely általában egy babaszoba, ahol a kisded az első napoktól kezdve élni fog. Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke szobája igazán szép, hangulatos, biztonságos és funkcionális lenne.

Végtelen számú ötlet van egy ilyen belső helyiség kialakítására, hiszen a gyermekek számára készült bababútorok, kiegészítők és dekorációk piaca rendkívül gazdag. Hogyan rendezzünk be egy szobát egy baba számára? Mire érdemes emlékezni, milyen elveket tanácsos követni, és mi a legfontosabb egy ilyen belső tér kialakításánál? Olvasd el tippjeinket, és győződj meg róla te is!

A babaszoba díszítése minden szülő számára gyönyörű élmény, amely a baba megfelelő fogadására való felkészülés egyik állomása. Ennek az enteriőrnek a kialakítása egyrészt sok pozitív érzelmet kelt, mint például öröm, izgalom, kíváncsiság és szórakozás, másrészt pedig egy kis bizonytalanságot, félelmet és szorongást is generál. Mindenki azt hiszi, hogy a bababútor és termék kategóriában történő eligazodás nehéz, így nagyon sok mindenre kell emlékezni!

Aggodalomra azonban semmi ok – más szülők tanácsait vagy a Jukki tippjeit követve minden bizonnyal megteremted álmai babaszoba alternatíváját. Kulcsfontosságú, hogy a babaszoba ne csak nagyon vonzó, eredeti vagy bájos, hanem funkcionális is legyen.

Sok időt fogsz itt tölteni te is a baba gondozásával, ápolással, játékkal és pihenéssel, ezért fontos, hogy több szempontból is átgondold. Ne feledd, hogy az első néhány hónapban a baba szükségletei és képességei kissé eltérnek majd a későbbiektől, így nincs szüksége mindenre azonnal. Az alábbi néhány szabály betartásával biztosan a tökéletes végeredményt éred el!

A babaszoba berendezése

Tervezz funkcionális teret!

Mindenekelőtt tervezd meg jól a helyiség elrendezését, és helyezd el úgy a bababútorok, ágyak repertoárját, illetve a kiegészítők tárházát, hogy mindenhez könnyen hozzáférhess! Gondold át, hol legyen a kiságy és a pihenő zóna, és hogy hol fog játszani a kicsi. Hol eteted majd a babát, hol cseréled ki a pelenkát? Még egy icipici helyiségben is jól elrendezhetők ezek a különböző funkciókat ellátó terek, és a megfelelő bababútor és kiegészítő termék felhasználással igazán hangulatossá tehető ez a helyiség.

Ne feledd hogy az optimális matrac felhasználással tervezett kiságy nem kerülhet közvetlenül ablak vagy hőforrás mellé, mert csak ilyen módon védheted ki a huzatot és a gyermek túlmelegedését. Kulcsfontosságú a kényelmes hozzáférés az ablakhoz és a villanykapcsolókhoz. Ugyanígy kardinális kérdéskör egy komfortos hely a baba etetésére, illetve egy pelenkázó alkalmatosság a babaágy közvetlen környezetében, jól megvilágított helyen.

Válassz kellemes színeket!

Természetesen a színek nagyon fontosak a gyermek fejlődése szempontjából. A gyerekek életük egy pontján szeretik az erős kontrasztokat, amelyek felkeltik a kíváncsiságukat. Szívesen nézik az intenzív, rikító színű tárgyakat is. Azonban ne felejtsük el, hogy a babaszoba elsősorban a pihenés és az alvás tere, és a kisgyermek számára nehéz lesz a nyugodt pihenés, ha a kifejező színek elvonják a figyelmét. A legjobb megoldás a gyerekszoba és a bababútor viszonylatában a visszafogott, finom és nyugodt színhasználat, amely tökéletes háttérként szolgál majd a sokszínű játékokhoz vagy a különböző dekorációkhoz. 

A babaszoba apró elemei idővel könnyen cserélhetők, a pihenés pillanataiban pedig, amikor a gyerkőcnek le kell nyugodnia, egyszerűen a komód vagy a ládák mélyére rejthetjük a feltűnő, intenzív színekben vibráló szortimentet. Egy nagyon színes fal mellett ezt nehéz lenne megtenni. A semleges alap nagyon vonzónak tűnik, és nem igényel gyakori változtatásokat a gyermek fejlődése során. Egy ilyen térben a baba könnyebben tud majd pihenni, megnyugodni és ellazulni.

Emlékezz a biztonságra!

A legfontosabb, hogy a babaszoba biztonságos és nyugodt hely legyen a babának és neked is. Valószínűleg nyilvánvaló, de ettől még muszáj megemlíteni – minden kábelnek rejtve kell maradnia. Tartsuk távol és látótéren kívül a gyermek számára veszélyes tárgyakat, és ügyeljünk arra, hogy a helyiség ablakai és ajtói biztonságosan zárhatók legyenek. 

A szőnyegek hátoldalát nem árt csúszásmentes anyaggal a padlóhoz rögzíteni. Lássuk el védelemmel a bútorok éles széleit, illetve blokkoljuk a fiókos komód és szekrény aspektusából a hozzáférést, nehogy véletlenül beszoruljon a bébi. Ne akasszunk semmit közvetlenül a babaágy fölé, vagy ha úgy döntünk, hogy baldachint vagy körhintát használunk, lógassuk fel úgy, hogy véletlenül se eshessen le, és a baba ne érje el őket! 

Ügyelj a megfelelő világításra!

A babaszoba fényeinek nyugodtnak kell lennie – kerüljük az erős világítást. Meglehetősen kényelmetlen megoldás az egy világítási pont, erősen ajánljuk a többféle világítási verziót preferáló praktikát. A babaágy és az etetési hely közelében ügyeljünk arra, hogy a fény nagyon gyengéd legyen, nehogy éjszaka irritálja a babát. A pelenkázó és a fürdőkád közelében használjunk valamivel erősebb fényforrást. 

Hasznos lehet az is, ha a szükséges dolgokat rejtő bababútor alkalmatosságokat célzott világítással szereljük fel, hogy könnyebben megtaláljuk őket például éjszaka, ha szükségesek. Ellenőrizhetjük azt is, hogy vannak-e a szobában olyan árnyékok, amelyek megijeszthetik a babát, illetve, hogy a fény nem verődik-e vissza, például a tükörben vagy a gardrób ajtaján, és nem sérti-e a pici szemeit. A lágy, szórt, enyhén meleg fény lesz a legjobb a bébi számára.

Emlékezz a kényelemre!

Először is gondold át, mire van szükséged ahhoz, hogy kényelmes legyen a baba gondozása. Mit szeretnél, hogy a kezed ügyében legyen, és mit rejtenél el inkább a láthatóság elöl? A babaszoba felszerelésének mely elemei teszik még kellemesebbé és egyszerűbbé a pici gondozását és ápolását? Próbálj ki különböző megoldásokat, gondolj a saját igényeidre is, így babád biztosan boldog lesz.

Nélkülözhetetlen babaszoba bútor és termék repertoár

 • Ágyak – babaágy jó matraccal, esetleg opcionálisan egy ágy neked a szoptatáshoz.
 • Pelenkázóasztal fiókokkal vagy polcokkal a pelenkákhoz és higiéniai kiegészítőkhöz.
 • Gardróbszekrény vagy komód a gyermekruhák számára.
 • Etetőszék.
 • Gyengéd éjszakai világítás, például etetőlámpa.
 • Mózeskosár, bölcső vagy babafészek.
 • Kosarak és szervezők az apróbb dolgokhoz, amelyeket kéznél szeretnénk tartani.
 • Körhinta az ágy fölött, egy zenedoboz, esetleg egy zümmögő bújós játék.
 • Kosár az első játékoknak.
 • Redőnyök és függönyök az ablakokhoz.
 • Hálózsák vagy pólya.
 • Játékszőnyeg.

Babaszoba – díszítsd a Jukki!

Tekintsd meg a Jukki javaslatait a babaszoba és a bababútor gyönyörű felszerelésére vonatkozóan!

 • Babaágy Oldalvédő Ütköző – megvédi a baba fejét attól, hogy az ágy rácsaiba ütközzön, és megakadályozza, hogy a baba keze vagy lába beszoruljon a lécek közé.
 • Kosár Játékokhoz – lehetővé teszi a szoba rendben tartását és a különböző dolgok esztétikus tárolását.
 • Puha tárolódoboz/kosár pelenkáknak, kozmetikumoknak és babakellékeknek – nagyon praktikus kiegészítő, de egyben gyönyörű dekoráció is, amely tetszetős a szülők szemében, és tökéletesen kiegészíti a babaszoba bútor dekorációját.
 • Gyerekpuff – jól jön később, kúszás közben, mivel a fal mellé helyezve további védelmet nyújt, és a kisgyermek nem lesz kitéve az ütközéseknek. 

Ismerd meg a Jukki kínálatát! Velünk a babaszobát tetszés szerint rendezheted be, az egész család kényelmét és komfortját szem előtt tartva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük