Articles

Mikor kezd beszélni a baba?

A gyermek beszédtanulási folyamata bonyolult, és hónapokba telhet, mire az első szavak végre megérkeznek. Persze nyilvánvaló, hogy már a pár hónapos baba is próbál kommunikálni, és már a korai csecsemő korban használ különböző jeleket, amiket az anyukája egy idő után megért. A beszédfejlődés viszont korántsem egyenletes, hanem függ a genetikától, a környezettől, a táplálkozástól, a hangulattól és a motivációtól.

Mikor kezd el beszélni a baba – mire kell figyelni?

Valójában a gyermek élete első napjaitól kezdve kommunikál a világgal. Eleinte persze főleg sírással. A szülők elég gyorsan megtanulják felismerni gyermekük szükségleteit. A beszédfejlődés folyamata pedig folytatódik! Természetesen a beszéd fejlődése szempontjából fontos megemlíteni, hogy minden baba egyedi, és az előrehaladás üteme eltérő lehet.

Az alábbiakban néhány általános mérföldkövet sorolunk fel a babák beszédfejlődésének aspektusából:

2-4 hónapos korban kezdenek el “beszélgetni” a babák azzal, hogy gügyögő hangokat adnak ki. Ez az úgynevezett “gőgicsélési” szakasz. Tudnod kell, hogy a gyerekek sokkal korábban értik meg, amit mondanak nekik, mint ahogy maguk beszélni kezdenek. Körülbelül 9 hónapos kor körül a kicsi elkezdi tevékenységekkel vagy emberekkel társítani, amit mondanak neki, így ha egyszerű utasításokat mondasz neki, érteni fogja, és minél többet beszélsz hozzá – természetesen korának megfelelően – annál inkább támogatod a beszédfejlődés normális metódusát.

12 hónapos, vagyis 1 éves kor körül általában elhangzanak az első szavak, például “mama”, “baba” vagy “nem”. Ezek gyakran olyan szavak, amelyeket sokszor hallanak a környezetükben.

18 hónapos korban elmondható, hogy már összeraknak két szót, például “anya cipő” vagy “apa autó”.

24 hónapos, vagyis 2 éves kor körül a kis porontyok már képesek mondatba foglalni néhány szót, és a szókincsük eszméletlen ütemben gyarapszik.

3 éves kor körül a gyerek már képes lehet arra, hogy egyszerű történeteket meséljen el, és a beszéd egyre érthetőbbé válik.

Tehát mikor kezd beszélni a baba? Ez nagyon egyéni ügy. Egyes szülők az egyszerű szótag csoportokat már beszédnek tekintik, mások megvárják, amíg az első szavakat teljesen tudatosan mondja ki először a lurkó. 2 éves korban aztán a baba beszédfejlődési folyamata eszméletlen módon kezd felgyorsulni. Ezt ismétlés-időszaknak hívják, nem véletlenül: ilyenkor a gyerekek szívesen ismételgetnek szavakat, és rövid mondatokat alkotnak belőlük. 3 éves korban megkezdődik a sajátos gyermekbeszéd időszaka: ilyenkor gyermeked már mindent mond, de még nyilvánvalóan nem rendelkezik fejlett nyelvi képességekkel. Viszont már képes megnevezni a tárgyakat, a jelenségeket és a környezet hangjait. A beszédértésben előtérbe kerül a tárgyak, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése és nyelvi kifejezése. A csöppség még nem tudja összpontosítani a figyelmét a mondatképzésre, és könnyen elterelődik a figyelme, miközben beszél.

4-5 éves koráig egy gyerkőc elsajátítja a többszavas mondatokban történő beszéd képességét. Beszéde idegenek számára is érthető. Ragoz és múlt időt használ, folyamatosan beszél. Egyszerű történeteket mesél.

A későbbi időszakokban a beszédkészség tovább fejlődik, és több szempontból is megkülönböztethető szintekre oszlik.

A beszédfejlődés tehát egy igen összetett folyamat, amelynek sorrendje általában adott, de a gyermeknél a különböző szintekig történő megérkezési időben nagy különbségek lehetnek, viszont fontos, hogy tudjuk támogatni őket!

Mikor kezd el beszélni a baba – hogyan támogassuk a kisgyermek beszédfejlődését?

A beszéd komplex készség, ezért időbe telik, amíg a baba elsajátítja. Hogyan segíthetünk a kisgyermeknek abban, hogy gyorsabban kezdjen beszélni, és harmonikusan fejlessze kommunikációs készségét? Mindenekelőtt bele kell meríteni őt a szavak világába. Hogy ez mit jelent? Beszélj hozzá amennyit csak tudsz, és még annál is többet! Számára ez a legjobb szórakozás! Érdemes megbeszélni vele, hogy milyen tevékenységeket végzel, mesélni kell neki, és elmagyarázni, mit fogtok együtt csinálni. Beszélj, beszélj, beszélj. A csemete így fejlődik a legjobban. Íme, pár ötlet, hogyan támogasd gyermeked beszédfejlődését!

Beszélj gyermekeddel világosan, lassan és hangosan

A beszédfejlődéshez szükséges tényezők között szerepelnek az ép beszédszervek, az ép hallás, az egészséges idegrendszer és a folyamatosan beszélő emberi környezet. Szánj rá időt, és beszélj lassan a kicsivel, szó szót kövessen, később így tud majd ő is kibontakozni.

Jó szórakozást az állathangok utánzásához

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy támogassuk a csecsemők beszédrendszerét. A gyerekek szívesen reagálnak arra, amit egy kutya, macska, tyúk mond, és az ilyen különböző hangutánzó frázisok megmozgatják a fantáziájukat – kiváló alapot jelentenek a beszédtanulás elindításához.

Olvassatok könyveket!

A közös könyvolvasás a baba élete első napjaitól kezdve nagyszerű módja annak, hogy becsábítsd őt a szavak világába. A kicsik különösen szeretik a mondókás verseket és az egyszerű meséket. Egyúttal mindez módot ad arra is, hogy a könyv a gyermek életének állandó részévé váljon, és az élvezettel, a szórakozással társuljon, ami a jövőben meghozza gyümölcsét.

Legyen néhány ujj-játék

A gyerekek imádnak az ujjaikkal játszani – és általában más-más személyiséggel ruházzák fel ezeket, így a hangjuk is eltérő! Ez a technika amúgy önálló játékra is, ha ez lehetséges, ösztönzi a piciket, és közben a beszédtanulást a motoros koordinációval kombinálják.

Játsszatok el jeleneteket plüss figurákkal

Ez egy kiváló módja annak, hogy együtt töltsünk el időt, ugyanakkor tanítsuk a piciket kommunikálni és mondatokat alkotni. A beszélő figurák rendkívül érdekesek a gyerekek számára, akik érdeklődéssel hallgatják párbeszédeiket, közben arra is ösztönzi őket, hogy kimondjanak néhány szót . A 12 hónaposnál idősebb gyerekeknek szánt Maja Mom’s Care baba jól jön majd az ilyen játékokban.

Támogasd beszédszerveit játékon keresztül

A különböző érzékszervi játékok, például a JUKKI Ballon Utazás érzékelő kocka játék az egyik legjobb módja annak, hogy a beszédszerv-gyakorlatokat szórakozással ötvözzük.

Minden játékhoz érdemes biztonságos teret szervezni, erre a célra jól jön majd a padlóra helyezhető Candy Circus szőnyeg, ezzel biztosítva a gyerek kényelmét és biztonságát.

Mikor kezd el beszélni a baba – ezt érdemes megjegyezni!

Az az idő, amikor a gyerek elkezd beszélni, egyénenként eltérő lehet. A beszédfejlődés nem úgy megy végbe, mint az óramű. Palettája elég széles spektrumon mozog. Egyes csemeték gyorsan belekezdenek a diskurálásba, másoknak – megkésett periódusokkal – több időre van szükségük. Minden rendben van, ha azt látod, hogy a beszédfejlődésben van előrelépés, és a gyerkőc hajlandó kommunikálni. Elmaradása viszont aggodalomra adhat okot. Ilyen esetben, érdemes szakemberhez fordulni!

Gondoskodj gyermeked fejlődéséről a JUKKI-val!

A gyermek első szavai olyan eseményt képviselnek a családok életében, amelyet a szülők várnak. Ha azt szeretnéd, hogy a lehető leghamarabb bekövetkezzen, beszélj sokat gyermekeddel, tölts vele időt, játsszatok JUKKI érzékelést fejlesztő játékokkal, és vedd körül beszéddel. Ettől a kicsi kommunikálni akar majd veled! És ez később sem áll meg! A gyerekek szeretnek vidám, elkötelezett szüleikkel beszélgetni, a JUKKI pedig támogatja a szuper szülőket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük