Articles

Mikor ül a baba? Ismerd meg gyermeked fejlődésének kulcsfontosságú pillanatait!

Mikor ül a baba? Sok fiatal szülő teszi fel magának ezt a kérdést, azon tűnődve, hogy gyermeke megfelelően fejlődik-e. Életének első heteiben a baba fekve látja a világot. Néha a hátán, néha a pocakján, de mindig vízszintes helyzetben. Micsoda újdonság a számára, amikor egy nap kiderül, hogy csontjai és izmai elég stabilak és erősek ahhoz, hogy elkezdhessen önállóan ülni! A következőkben a babák ülésének hozzávetőleges szakaszait mutatjuk be, szem előtt tartva, hogy minden kisgyerek a saját egyéni ütemében fejlődik.

Ha a baba ül – fontos mérföldkő a gyermek motoros fejlődésében

Minden csecsemő szülője számára, különösen, ha az első gyermekről van szó, nagyon fontosak a baba testi fejlődésének lényeges pillanatai. Ezek egyfajta mérföldkövek, amelyek lehetővé teszik a pici számára, hogy egyre függetlenebbé váljon a felnőttektől, és elindulhasson az érettség felé vezető úton. Ezért teljesen érthető, hogy egy szülő kíváncsi és szeretné tudni, hogy mikor ül a baba először, és hány hónaposan várható az a sokszor érzelmes és felejthetetlen pillanat, amikor végre elmondhatják, hogy tud ülni életük értelme.

Mikor ül a baba?

A gyermek harmonikus fejlődése természetesen nem halad tökéletesen a táblázatok szerint. A babák eltérően fejlődnek, és különbözhet, hogy hány hónaposan érik el a motoros és mentális fejlődéshez kapcsolódó készségeket. Mielőtt a baba ülő helyzetbe kerülhetne, más, az izomfejlődéshez és a koordinációhoz kapcsolódó készségeknek is meg kell jelenniük. Vajon mit kell megtanulnia a babának, mielőtt az ülés egyáltalán szóba kerülhetne? Mik azok a szükséges készségek, amelyek nélkülözhetetlenek az önálló ülés metódusához, és általában hány hónapos korban történik mindez az életükben? Nézzük!

  • 2-3 hónaposan – a fej oldalra fordítása és felemelése hason fekvő helyzetből.
  • 5 hónaposan – a mellkas felemelése fekvő helyzetből, akár 90 fokos szöggel a talajhoz képest, a kezekre támaszkodva.
  • 6 hónapos – a babák hason fekvő helyzetből képesek a hátukra fordulni, először az egyik oldalon, majd mindkét oldalon, és mindez megy hátról hasra is. Elkezdődik a kúszás időszaka.
  • 7 hónapos korban – támogatással ülés.
  • 8-10 hónapos korban – független, stabil üléshelyzet. Ez a szakasz körülbelül 10 hónaposan jön el.

A babák csak a fejlődés következő szakaszaiban kezdenek el mászni, illetve próbálnak először felállni. A járástanulás az élet következő hónapjaiban halad előre, és az, hogy a gyermek mikor kezd járni, szintén nagyon egyéni kérdés.

Hány hónaposan tud ülni a baba?

6 hónaposan a gyermek már tud kúszni, majd ülni kezd, és kicsit később már önállóan tartja ülő helyzetét. Ha 8 hónapos babád még nem tud ülni, nem kell aggódnod! Általában csak körülbelül 1-2 hónappal később, 10-11 hónaposan állnak készen erre. Nem sokkal ezután a baba ülés közben magától oldalra fordul, négykézláb pozícióba emelkedik, majd ebből a helyzetből egyedül feláll. Érdemes megjegyezni, hogy a gyermek jelezni fogja a szülőknek, hogy itt az ideje elsajátítani az ülés tudományát, de nem lehet siettetni, hogy mikor ül fel a baba – az erőszakos ültetés vagy kéztartással „támogatott” járatás testtartási hibákat okozhat. Amint kiderül, hogy a kicsi képes a könyökére támaszkodni, és a pocakján fekve magától felemelni a fejét, az azt jelenti, hogy az izmai elég erősek ahhoz, hogy lassan belekezdjen az önálló ülés lépéseinek elsajátításába.

Mi az, ami miatt nem kell aggódni?

Minden baba a számára legmegfelelőbb pillanatban lesz képes felülni. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, megfelelő formájú csontokkal és izmokkal kell rendelkeznie. A hasizmok a legkésőbb a gyermekeknél fejlődnek ki, így nem kell aggódni, ha gyermeked már fel tud ülni magától, de segítségre van szüksége a testtartásának megtartásához. A kisded néhány héten belül valószínűleg elsajátítja az ülés művészetét. Ha a bébid már 9 hónapos, és még mindig nem próbál meg felülni, fordulj szakemberhez.

A gyermek fejlődése az első életévben rendkívül intenzív, és minden szakasza rendkívül fontos. A poronty növekszik, új készségekre tesz szert, a szülők szerepe ennek a fejlődésnek a támogatása. Nem érdemes azonban elkapkodni: székbe ültetni, ha a baba még nem ül, vagy megfogni a kezét, hogy még akkor is járjon, ha nem áll készen rá, mert káros. Érdemes időt adni a gyermeknek, és hagyni, hogy a saját tempójában fejlődhessen. A felülés, a kúszás, a mászás és az első lépések önálló megtétele minden bizonnyal a szülők által elvárt fejlődési szakaszok, de ne feledjük, hogy soha ne kényszerítsük a gyermeket ezek megtételére. Fontos, hogy a kisgyerek önállóan vállalja az új kihívásokat. Ha kicsit később történik a következő állomás, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, semmi baj. Mikortól kell aggódnia a szülőnek? Csak akkor, ha a gyermek fejlődésében nincs előrelépés. Ha igen, engedjük meg a kicsinek, hogy a saját ütemében fejlődhessen, és akkor üljön, amikor készen áll. Hasonló módon fejlődik a gyermek beszéde és egyéb intellektuális és motoros képességei is.

Mikor ül fel magától a baba?

A baba 6 és 9 hónapos kora között tud önállóan felülni. Az ülő helyzet elérése meglehetősen nagy erőfeszítés, és az egész test izmainak erős igénybevételét igényli. Az ülni tanulás bevezetése az élet első hónapjában kezdődik. Kezdetben a gyermek megtanulja elfordítani a fejét fekvő helyzetben. A következő hónapokban hason fekve felemeli a fejét, ami erősíti a nyakizmokat. Aztán az alkarjára támaszkodik, és forog – a hátáról a pocakjára és fordítva. Ebben az időszakban csak megtámasztott, félig ülő helyzetbe ültethetjük fel a babát, például a hasára fektetve. A kisgyermekeket nem szabad ülésre kényszeríteni. A gyermek akkor ül le, amikor készen áll. Ugyanakkor támogathatjuk a kicsi mozgásfejlődését, ha közben megfelelően gondoskodunk biztonságáról és egészségéről. Az ülni tanulás nem arról szól, hogy kapásból kiválóan üljön a gyerek, hanem segítsünk neki megerősíteni az izmait. Hogyan kell csinálni? Mókásan! Íme, hogyan támogasd babád fejlődését, ha a baba ülni akar!

Helyezd a babát a hasára!

Ez a tökéletes pozíció egy kisgyermek számára! A baba ösztönösen felemeli a fejét, lebeg az alkarján, és löki magát, hogy a hátára forduljon. Egy kisgyermeknek természetes ösztön a mozgásra való hajlam, ezért tesz kísérleteket, persze azok nem mindig végződnek sikerrel. Lehet, hogy ez csalódást okoz, de ez ettől rendben van. A válasz: továbbra is próbálkozni fog.

Teremts neki helyet a játékhoz!

Ha nem adsz lehetőséget gyermekednek a szabad mozgásra azzal, hogy nem biztosítasz megfelelő teret számára, lassabban fog fejlődni. A lehető leggyakrabban helyezd a babát egy szőnyegre, lehetőleg a padlóra, ahol a legnagyobb biztonságban van. Soha ne hagyd a gyermeket felügyelet nélkül az ágyon. Gyakran előfordul, hogy a babának hirtelen sikerül új gurulási képességre szert tenni, ami könnyen leeséshez vezethet. A legjobb módja annak, hogy a porontyot önálló testmozgásra ösztönözd, ha egy a talajon elhelyezett játszószőnyegre fekteted.

Vegyél részt az erőfeszítéseiben!

Szurkolj, dicsérd, tapsolj és örülj a gyermek apró sikereinek. Minden alkalommal, amikor felemeli a fejét, megpróbálja felemelni magát az alkarján vagy megfordulni, dicséretben kell részesülnie. Ennek köszönhetően a gyermek még inkább motivált lesz a mozgásra. Támogasd babád megpróbáltatásait. Nem árt észben tartani, hogy eleinte, amikor a baba a pocakján fekve felemeli a fejét, hirtelen lehajtja, és ezzel néha a földnek ütheti az arcát. Ezért érdemes puha szőnyegre helyezni a gyermeket, hogy az ilyen ütések ne szegjék a kedvét.

Gondoskodj a biztonságáról az első felülési kísérletek során!

Amikor a baba elkezd önállóan felülni, még nem képes a stabilitásra. Hátra vagy oldalra eshet. Az ilyen fejütközések veszélyesek lehetnek, ezért érdemes puha párnával védeni a babát. Ez egy nagyszerű megoldás. Vedd körül vele gyermekedet, hogy minden esésnél puhára essen, és ne menjen el a kedve a próbálkozásoktól az elkerülhetetlen kudarcok miatt.

Az ilyen támogatás elősegíti, hogy a baba gyorsabban elsajátítsa az új készségeket, és megtehesse az első kísérleteket a mozgásra és a kúszásra. Így hamarabb meglesz az önálló felállás és első lépések. A gyermek elég erős lesz ahhoz, hogy új készségeket sajátítson el.

Segítsd a gyerek megfelelő fejlődését a Jukki!

Nincs szükség interaktív játékokra, hogy ösztönözd gyermeked új mozgásbeli készségeinek fejlődését. Érdemes azonban olyan kiegészítőkkel felszerelni gyerkőcünket, amelyek biztosítják biztonságát és kényelmét ezeken a teszteken. A Jukki a következőket ajánljuk!

  • Játszószőnyegek – a puha szőnyeg nemcsak a padló hidegétől védi meg a babát, hanem mindenekelőtt a kemény felület okozta ütésektől. A kisgyermek nagyobb kényelmet és biztonságot kap, amikor a padlón játszik. Ez nagy támogatás a megfelelő fejlődéshez. Kiváló választást jelent a Jukki pasztell szürke baba játszószőnyeg.
  • Szoptatós kifli párna – amikor a baba ülni kezd, érdemes kifli etetőpárnát használni a támogatáshoz, ami megvédi őt a hirtelen esésektől. Remek vételnek számít a Boho kert és ecru bársony szoptatós párna levehető huzattal a Jukki.

Kövesd nyomon örömmel, ahogy a kicsi felül, kúszik és további fejlődési ugrásokat hajt végre, közben pedig gondoskodj gyermeked optimális védelméről a Jukki, így biztosítva számára a legjobbakat – a figyelmed és fejlődését támogató körülményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük