Articles

Hogyan lehet kényelmesen szoptatni? Adunk pár tippet!

A szoptatás egy természetes tevékenység, ezért azt hinné az ember, hogy a szülés után az édesanya és a baba egyaránt azonnal tudni fogja, hogyan találják meg kapásból a közös nevezőt a témában. Sajnos ez egyáltalán nem mindig van így. Sok nő küzd a szoptatás alatt problémákkal, ha a baba nem ragaszkodik megfelelően a mellhez, és nem tud hatékonyan szopni, mert így az anyatejes táplálás során előfordulhat fájdalom és irritáció is.

Kiderült, hogy a szoptatás folyamata közel sem olyan intuitív, mint ahogy azt első blikkre gondolnánk. Fontos, hogy megtanuld, mi a helyes és megfelelő szoptatási technika, ami mind a babának, mind neked kényelmes testhelyzet pozíciót kínál szoptatás közben!

Szoptatás – mit kell tudni?

A szoptatás a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja. Az anyatej az első számú táplálék, amely minden, a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és, ami szintén nagy előnye, mindig “kéznél van”. Az édesanya étele a legjobb a babának.

Ha azonban különböző okok miatt mégsem a szoptatós metódust követitek, az sem baj! A baba szoptatása csak egy módja annak, hogy biztosítsd babád egészséges fejlődését. Ha viszont a szoptatás mellett döntesz, nem árt tudnod arról, milyen kihívásokkal kell szembenézed, és hogyan kell megfelelő szoptatási helyzetben tartani az újszülöttet, hogy megkönnyítsd számára az anyatejjel történő táplálást.

A fiatal anyák sokszor észre sem veszik, milyen megerőltető a szoptatás, különösen az elején, az első alkalmakkor. Túlhajszoltnak érezhetik magukat a szoptatás gyakorisága és időtartama miatt. Az újszülötteknek és a pár hónapos csecsemőknek kicsi a gyomra, és egyszerre csak kevés anyatejet tudnak enni. Emiatt gyakran, naponta akár minimum hat alkalommal is kell táplálkozniuk, ami ki tudja borítani a kismamákat.

Fontos, hogy a babákat sem érdemes egymással összehasonlítani. Vannak, akik gyorsan jóllaknak, másoknak akár egy órára is szükségük van ahhoz, hogy elteljenek. Hagyd, hogy a baba mindenképpen a saját ritmusát kövesse, ezen a téren nincsenek kizárólagos szabályok, helyes és helytelen ritmusok.

Hogyan kell helyesen táplálni a babát?

Ha szoptatni szeretnéd gyermeked, kérj segítséget a szülésznőtől, amíg a kórházban vagy. A szülésznő megmutatja, hogyan kell helyes pozícióban mellre tartani a babát. Problémák esetén érdemes igénybe venni szoptatási tanácsadás szolgáltatási portfólióját is, amely segít a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak és gyermekeiknek. A célja, hogy javítsa a szoptatás minőségét, biztonságát és hatékonyságát, valamint hogy támogassa a baba egészségét és fejlődését. Szoptatási szakrendelés általában egy erre szakosodott orvostól vagy specialistától vehető igénybe, aki segít az anyáknak megérteni a gyermek hormonális változásait, megoldani a mellre helyezési problémákat, alkalmazni a megfelelő tejadagolást és kezelést, valamint tanácsot adni a táplálkozáshoz és az életmódváltásokhoz. Így elsajátíthatod a megfelelő szoptatási technikákat, és információt, támogatást kaphatsz bármilyen szükség és igény esetén. Addig is kövesd a JUKKI szoptatással kapcsolatos tippjeit, és fedezd fel a JUKKI szoptatós párnák szortimentjét, mert ez nemcsak neked, hanem a bébinek is segíthet megkönnyíteni a szoptatást. Ne felejtsd el csekkolni a szoptatós párna huzat kategóriát se!

Mindig vegyél fel kényelmes testhelyzetet

A szopizós újszülött naponta többször, akár tucatszor is eszik, így a szoptatás előtt neked kell gondoskodnod a komfortotokról. Érdemes egy etetőszéket is beszerezni, ami szoptatás közben optimálisan megtámasztja a lábat és a hátat. Itt jól jön majd egy etetőpárna, amely tehermentesíti az anya karjait és gerinc részét is.

Helyezd úgy a babát úgy, hogy a pocakja feléd nézzen

Hogyan kell helyesen mellre tenni a babát? Először is, ne hajlítsd meg a fejét. A testének egyenes vonalban kell lennie. Ezért mindig fordítsd magad felé a baba pocakját. Alkalmazhatjátok a bölcsőtartás technikáját is – egy olyan szoptatási testhelyzet, amikor az anya a csecsemőt az alkarjára fekteti, és a feje az édesanya könyökhajlatnál helyezkedik el. Ebben a pozícióban az anya az oldalán fekszik, a baba szája pedig a mellbimbó magasságában van. A bölcsőtartás előnyei közé tartozik, hogy jól kiürülnek a mell különböző részei, ami jótékony hatással van az anyatej termelődésére.

Helyezd a baba arcát a mellre, a mellbimbó szintjére

A babának szabadon el kell érnie a mellbimbót, így az orrának a bimbóudvar magasságában kell lennie. Egy éhes baba megkeresi a mellet és megragadja. Ha a te babád ebben nem túl rámenős, és további segítségre van szüksége, akkor az orra alatt kissé simogasd meg mellbimbóddal, ami beindítja a keresési reflexét.

Segíts a bébinek, hogy jól csatlakozzon rá a mellbimbóra

Helyezd ujjaid C vagy U alakba, és kínáld fel a kisdednek a cicid. Amennyiben nem csatlakozik megfelelően a mellhez, és nem vesz be elegendő részt a bimbóudvar területéből a szájába – csakis a mellbimbót – akkor finoman szakítsd meg a szívást úgy, hogy az ujjad a gyermek szája sarkába helyezed. Utána próbáld újra a mellre helyezést, és segíts neki kicsit újra rátapadni a tej forrására.

Ellenőrizd, hogy a baba helyesen szopja-e a cicid

Miután a mell a baba szájában van, ellenőrizd, hogy a baba szája szorosan illeszkedik-e a mellbimbóhoz. Szoptatás közben a baba mindkét ajkának görbültnek kell lennie, orrának és állának pedig közel kell lennie a mell bőréhez.

A két cici gyakori megszorítása, szívása a baba által a legjobb módja annak, hogy edzésben tartsd és serkentsd a szoptatást. Ez tud leginkább hatékony lenni. Erre szükség van minden helyzetben.

Sok anyuka kíváncsi: eleget eszik-e a gyerkőc? Vajon meddig kell szoptatni? Mikor fordul át ez a helyzet? Itt érdemes hagyni, hogy a csecsemő döntsön – egyen addig, amíg jól nem lakott, és amíg csak bírja, először az egyik, majd a másik ciciből. Honnan tudod, hogy jóllakott-e a babád? Először is, egy ilyen gyerkőc szépen hízik, és evés közben hallani az anyatej nyelését és a hosszan tartó, elnyújtott szopást. Amennyiben bármilyen aggályod van, például allergiát gyanítasz a tej alapú termékekre, a gyermeked nem hízik vagy szorong, fordulj gyermekorvoshoz.

Hogyan ellenőrizhető, hogy vajon a baba a szoptatás során eleget eszik-e?

A baba szopásának ellenőrzésére több módszer is létezik, amelyek segíthetnek a szoptatás hatékonyságának és a csecsemő egészségének megőrzésében. Néhány lehetséges módszer a következő!

  • A jóllakottság mérésével – a baba nyugodt közvetlenül szoptatás után? Van elég (számmal 10 vagy több) átnedvesedett pelenkája naponta? Mutat kellő fejlődést, súlygyarapodást?
  • Mohóság alapján – a normális fejlettségű, egészséges csecsemő, mohón szopik és ezt igen rövid megszakításokkal addig teszi, míg eleget nem szopott. Ez körülbelül 6—10 perc.
  • Érdeklődés – ami, egyrészt azt jelzi, hogy szopni szeretne: az újszülött cuppog, tátog, dugdossa a nyelvét kifelé, forgatja a fejét, öklét a szájába teszi. Nagyobbacska baba fúrja a fejét a mellhez, ölbe mászik.

Ha a baba szopizik – ezek a termékek hasznosak lesznek szoptatás közben!

A szoptatáshoz érdemes olyan kiegészítőket használni, amelyek támogatják és megkönnyítik ezt a tevékenységet. Nekik köszönhetően könnyebb lesz a csecsemő táplálása! Itt található azoknak a termékeknek a listája, amelyek hasznosak lehetnek számotokra is:

  • Újszülött pólya – Little Stars – a JUKKI trikószövet pólya a baba alapvető kellékei közé tartozik. Jól fog jönni egy újszülött szoptatása közben.
  • TARO szoptatós hálóing Chloe – a tökéletes hálóing a szoptatáshoz.
  • Canpol mellpárnák – a mellpárnák puhák és finom tapintásúak, nem irritálják az anya érzékeny melleit. Kevesebb kellemetlenség fordul velük elő.
  • CANPOL Basic Light kézi mellszívó – a mellszívó tökéletes megoldás azoknak az anyáknak, akik csak alkalmanként fejnek anyatejet. Felbecsülhetetlen értékű eszköz, olyan esetben, ha szükséged van egy kis szünetre, de nem szeretnél lemondani a kisgyermek természetes táplálásáról.
  • Roses & Smokey Pink Soft Velvet Bársony Szoptatós Párna Levehető Huzattal – az etetőpárna tökéletes lesz a gyermek életének első napjaiban és a csecsemőkor teljes időszakában is. Remekül ellátja funkcióját mind a szoptatás, mind a cumisüveges pótlás táplálás alatt.

Érdemes a piacon elérhető minden előnyt kihasználni, hogy könnyebbé tegyük a nem mindig egyszerű szoptatást.

Ismerd meg a JUKKI-t, aki támogatja a szuper szülőket!

Tedd a szülés után a baba táplálásának folyamatát a lehető legfájdalommentesebbé.

A nőknek sok gondjuk van a szoptatással kapcsolatban, ezért érdemes szakemberektől felvilágosítást, támogatást kérni, illetve ehhez a folyamathoz hasznos kiegészítőket használni, hogy jól érezzék magukat a szoptatás alatt. A gyermek érzi a relaxációdat – legyen az etetés a pihenés pillanata önmagad és babád számára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük