Articles

Itt az ideje a baba első fürdetésének – hogyan tedd lépésről lépésre

A baba első fürdetése egy igazán átütő pillanat. De minden szülő felteszi magának a kérdést, hogy mikor van itt az ideje, hol és hogyan kezdje el. A csúszós, rugdosó és néha ordító újszülött fürdetése bizony kellő rutint igényel. Tehát lazíts, idővel könnyebbé válik, és gyermeked hamarosan imádni fogja a víz érintését és a kádba csobbanást.

Újszülött első fürdetése – mire érdemes emlékezni?

Mielőtt belecsapnánk a fürdésre való felkészülés projektjébe, érdemes megemlíteni az első fürdetést övező időpont relevanciáját. Jelenleg már nincs érvényben az újszülött baba fürdetési kötelezettsége közvetlenül a születés után, kivéve persze, ha ez különböző okok miatt mégis szükségessé válik még a kórházban. A magzati folyadék védő funkciót tölt be a baba bőre számára, így nem kell sietni az eltávolításával.

De akkor mégis mikorra szükséges beütemezni a babák fürdetésének bevezető szakaszát, a vízben való pancsolást? Elegendő megejteni a baba 1-2 hetes korában? A legjobb, ha az első csecsemő fürdetés időpontja néhány nappal a kórházból történő hazaérkezés utánra kerül, amikor a baba már nagyjából megszokja a környezetet, a bőre erősödik, és a szülők is asszimilálódnak a kis jövevény érkezésével teremtett új közeghez.

Érdemes előre elkészíteni a fürdetést, mind a helyszín, mind az egyéb körülmények szempontjából. Megtervezni akár teljes egészében, hogy a fürdés közben pontosan mi, hány alkalommal és hogyan fog történni. Tudnod kell, hova helyezed a babát a fürdőkádból való kiemelés után, mit adsz fel rá a törölközés után, nem árt előkészíteni a tiszta pelenkát, satöbbi. Ennek köszönhetően nagyobb nyugalommal közelíted meg a fürdetés folyamatát, tudva, hogy minden kéznél van. Ha nincs tapasztalatod egy baba fürdetésével kapcsolatban, érdemes első alkalommal egy tapasztalt személy segítségét kérni, akár egy másik szülő, akár egy tapasztalt védőnő formájában.

Mielőtt először fürdeted meg pici babát, érdemes előre kialakítani néhány napi rutin tevékenységet, hogy a csecsemő tudja, mire számíthat. Így a bőr és a baba is nyugodtabb lesz az esti lefekvés előtt. A gyerekek gyorsan megtanulják az ilyen szekvenciális tevékenységeket, és a rituáléknak köszönhetően nagyobb biztonságban érzik magukat. Fontos, hogy a baba első fürdetése rövid legyen – elegendő, ha csupán 1-2 percig tart. A babák kis teste gyorsan kihűl és a bőrük igen érzékeny. A legfontosabb, hogy nyugodt légkörben történjen, és hogy élvezettel, ne idegességgel járjon együtt.

Milyen gyakran kell fürdetni a babát a kezdeti időszakban? Újszülötteknél valószínűleg heti két-három alkalom is bőven elég, ha a pelenka területét jól megtisztítjuk, és naponta többször megmossuk a kicsi kezeit és az arcát. Hacsak nem buknak magukra vagy nem kakilnak a pelenkába, az újszülöttek nem nagyon piszkolódnak. A nagyobb baba fürdetése persze már napi rutinná válhat, mivel az gyakran a lefekvés előkészítésének részét képezi. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy segítsük a baba ráhangolását az éjszakai pihenés időszakára. A csecsemő fürdetése persze majd egy hónapos, vagy éppen három hónapos korra többször is változik, átalakul. A lényeg, hogy a bőrét, annak változásait mindig érdemes figyelni.

Hogyan kell fürdetni a babát az első hetekben – újszülött fürdetése lépésről lépésre

A fürdésre való optimális felkészülés már félsiker. Érdemes minden fontosat kéznél tartani. Nem hagyhatod ott egy röpke pillanatra sem a babát a fürdés során, nem szaladhatsz el a törölközőért, nem ugorhatsz ki egy pillanatra a fürdetéséről. Az első fürdetés a legnehezebb, de minden egyes alkalommal könnyebbé és szervezettebbé válik, ha már pontosan tudod, hogyan működik és mire van szükség. De vajon hogyan fürdessük meg a babát? Íme, egy jól használható puska kezdő szülőknek!

1. lépés – a tartozékok és a helyiség előkészítése

Ha a baba fürdetéséhez a lehető legjobb körülményeket szeretnéd biztosítani, akkor lehetőleg figyelj a helyiség hőmérséklete beállításának aspektusára is. A legkényelmesebb fürdési hely természetesen a fürdőszoba, de ha ott nincs hely a baba biztonságos fürdetéséhez, akkor máshol is megteheted. Ahogy már említettük, fontos, hogy a környezeti hőmérséklet megfelelő legyen. Egy kisgyerek esetében ez körülbelül 24 Celsius-fok. Készíts elő egy törülközőt, testápolót és váltóruhát, valamint steril gézt és egy tál forralt vizet, hogy a fürdés előtt óvatosan megtisztíthasd a baba arcát és szemeit is.

2. lépés – a víz mennyisége és hőmérsékletének szabályozása

Csecsemő fürdetés közben rendkívül lényeges a kádban lévő víz megfelelő mennyisége és hőmérséklete. A víz nem lehet túl meleg vagy túl hideg. Az optimális vízhőmérséklet 35 fokos. Ezzel a meleg vízzel megmoshatjuk a gyermek testét és fejét is. A kádba félig érdemes kalibrálni a vizet, hogy a bébi testét fürdetése során ellepje a fürdővíz, ugyanakkor lényeges, hogy véletlenül se álljon fenn a vízben fulladás veszélye.

3. lépés – a baba fürdetése

A baba fürdetés során használjunk megfelelő kozmetikumokat, amelyek gyengéden ápolják a babák bőrét és nem okoznak irritációt. Hogyan kell fürdetni hatékonyan egy újszülöttet? Fogjuk óvatosan és stabilan, egy kézzel határozottan támasztva a fejet és a testet, a másikkal pedig gondoskodjunk a fürdetésről. Először mossuk meg a pocakját, a nyakát, a fejét és az intim területeit. Nem kell attól tartani, hogy a köldökcsonk átnedvesedik. Nem ajánlott ennek a területnek a túlzott áztatása, de egy enyhe lemosás nem árt neki, igazán ez is a csecsemő fürdetése metódusának része.

4. lépés – szárítás és ápolás fürdés után

Miután kivetted a babát a vízből, gyorsan tedd bele egy törülközőbe, és ne felejtsd el alaposan megtörölni a fejét sem, mert gyorsan kihűl. A babák bőrére hintőport és speciális bőrpuhító készítményeket kell használni, amelyek szükség esetén gyengéden védik a kiszáradás kockázatától. Ezeknek köszönhetően egy lipidréteg jön létre, amely támogatja a védekezési folyamatokat.

Újszülött első fürdetése Jukki

Állítsd össze a fürdetéshez szükséges kiegészítők garnitúráját a Jukki segítségével, hogy babád életének első napjától minden fürdetés öröm legyen! Mikre lesz szükségetek a tiszta és alaposan gyengéd ápoláshoz? Íme, a Jukki által ajánlott termékek!

Canpol Babies csúszásgátló fürdőszőnyeg, amely segít stabilan tartani a gyermeket fürdés közben. Könnyen tisztán tartható és szórakoztató nyomatokkal rendelkezik. Egész csecsemőkorban, sőt később is hasznos, csökkentve annak a kockázatát, hogy a baba véletlenül elcsúszik a kádban fürdőzés során.

AKUKU fürdőlepedő – 100 százalékos pamutból készült termék, amely tökéletesen felszívja a vizet és melegíti a babát. Kapucnival van felszerelve, amely nemcsak a hajszálakat szárítja megfelelően, hanem a baba érzékeny kobakját is védi a kihűléstől.

AKUKU vízhőmérő – megkönnyíti a víz hőmérsékletének szabályozását, a kedves állatos forma pedig csecsemőbaráttá teszi a kiegészítőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük