Articles

Fokozott izomfeszültség újszülöttnél – hogyan segíthetsz a kicsin?

A fokozott izomfeszültség sok gyermeket érint. Ennek a rendellenességnek számos oka lehet, ezért ha egy csecsemőnél fokozott izomfeszülés jelentkezik, forduljunk orvoshoz a megfelelő intézkedések végrehajtása érdekében. Bár azt tudni kell, hogy a szimptóma önmagában még nem betegség, néha szükség lehet egy szakember segítségére – gyógytorna, különböző fiziko-terápia módszer, stb. Otthon is végezhetünk biztonságos gyakorlatokat játékok formájában, amelyek segítik a gyermeket a fokozott izomfeszüléses esetekben. Ezek az izmot lazíthatják, a feszes hatást csökkenthetik. A nyaki fájdalom, illetve a nyaki fájdalom érzete is csökkenthet. Ha pedig a feszes észés és a nyaki fájdalom eltűnik, mindenki boldog lesz.

Feszes izom és fokozott izom feszültség újszülöttnél – mi okozza?

Minden csecsemő a saját ütemében fejlődik – fiziológiai és további motoros készségek elsajátítása szempontjából is. Ennek oka az izmok változó tónusa, vagyis az izomfeszülés mértéke. Minél idősebb a gyermek, annál jobban tudja kontrollálni az izomzat összehúzódását és az ellazulását, ami lehetővé teszi számára, hogy később fejlődési mérföldköveket érjen el – beleértve a helyes fejtartás, testtartás, a hason fekvésből hátra fordulás, a felülés, a kúszás metódusát – és végül, hogy önállóan áll vagy jár.

Mit jelent a fokozott izom feszültség csecsemőknél?

Mint már említettük, a tónus, azaz az izomfeszültség a gyermek növekedésével folyamatosan fejlődik és változik. Különböző okok miatt időnként fokozódik a csecsemő mozgásáért felelős vázizmok feszülése. Ez a jelenség bizonyos mozgások során izomellenállás fellépésével jár – ez a karok vagy lábak kiegyenesítése, akár hajlítása folyamán figyelhető meg leggyakrabban, de természetesen a nyak, a fejbiccentő izom vagy a gerinc törzsi izomzat merevségében is megnyilvánulhat. A megnövekedett izomfeszülés két típusra osztható: izommerevségre és izomgörcsösségre. Mindkét jelenség a megnövekedett tónus – megnövekedett izomellenállás, valamint az ízületi, az izom és a csontrendszeri kapcsolatok csökkent mozgástartománya – tüneteinek része.

A fokozott izomfeszültség a fejbiccentő izom nyaki részét is érintheti

A hipertónia a fejbiccentő izom fokozott feszültségével is járhat. A nyaki és fejbiccentő izmot érintő fokozott feszültség, akár fájdalom, többféle problémát is okozhat. Az egyik ilyen, hogy a csecsemő nem tudja vagy alig képes függőleges helyzetben megtartani a fejét, emiatt a fejbiccentő izom hipertónia tünetek különösen 3 hónapos korára lesznek látványosak – ez az a kor, amikor a baba nyaki izma elméletileg már teljesen stabilan tartja a fejet, a fej egészét.

A fej tartása tekintetében 0-2 hónapos kora között gyanúra adhat okot, ha fejét hátra feszíti, amikor felemeled, illetve ha mindig csak az egyik irányba fordítja a fejecskéjét. Később, 3 hónaposan gyanús lehet, ha fejét mindig csak egy irányba fordítja, és sem hason fekve, sem ülésbe húzásnál nem emeli. Ha ezeket tapasztalod, azt mindenképpen jelezd a védőnőnek és a gyermekorvosnak.

A nyaki és a fejbiccentő izom, izmok meghatározzák a fej és a nyak működését, a gerinc helyzetére is hatással lehetnek, ezért mindeninek fontos és érdemes rájuk figyelni. Például a testtartás kapcsán, hiszen ha nem tesszük, az ízületi fájdalmat okozhat, de jelentkezhet fej, gerinc és nyak fájdalom, az izmok problémája, azaz a tünetek az izmokat is érinthetik, stb.

Fokozott izomfeszültség újszülöttnél – játékok és gyakorlatok, amelyek segítenek a kicsinek

A legfontosabb az otthoni rehabilitáció, azaz a gyermekkel való játék alkalmával a szakorvosi ajánlások szigorú betartása a csecsemő fokozott izomfeszültségének enyhítése és az ilyen problémás gyermek fejlődésének támogatása érdekében. Hogyan segítheted otthon egy ilyen esetben?

  • Masszázs, amely megszünteti a baba rendellenes izomfeszülését – A baba érintése, simogatása, lábának vagy vállának enyhe megnyomása lehetővé teszi, hogy a baba hozzászokjon az érintéshez, és ne váljon tőle frusztrálttá. Helyezd a csecsemőt az öledbe, magaddal szemben, és finoman ringasd, helyezd a lábát a mellkasára, majd masszírozd meg a vállát és a karját. Fontos, hogy a mozdulatok nyugodtak, ritmikusak és ne hirtelenek legyenek, így a baba ellazulhat, és csökkentheti az feszes izmokat.
  • A baba görgetése – Egy másik játék, amit játszhattok, ha a babát óvatosan görgeted egy biztonságos felületen. Itt is mindent nyugodtan, finoman kell csinálni, olyan mozdulattal, ami nem tud fájdalmat okozni, és közben figyelni kell a gyerek reakcióját. Érdemes megjegyezni, hogy ennek köszönhetően a pici is megismeri a testét, és kezdi felfedezni a környezettel kapcsolatos helyzetét, ami szintén segítheti az ellazulásban.
  • Gyermek ringatása labdán – Ha van edzőlabdád, akkor használhatod arra, hogy csökkentsd a baba fokozott izomfeszülését. Ülj rá a babával, és finoman ringasd egyik oldalról a másikra. A kisgyermek számára ez egy nagyon kellemes mozgáskoordinációt is fejlesztő gyakorlat lesz.
  • A világ felfedezése érintéssel – Az érintés az az érzék, amely tökéletesen lehetővé teszi a gyermek számára, hogy felfedezze a világot. Fokozott izomfeszültség esetén erősen ajánlott új textúrák megismertetése. Hasznosak lehetnek a különböző otthon lévő anyagok, mint a takarók, textilpelenkák, a bőröd, az apa pulóvere vagy szakálla, valamint a játékok – például a szenzoros kockák.
  • Otthoni gondviselés, amely segít megszüntetni a fokozott izomfeszültséget – Bár a fokozott izomfeszültség okai eltérőek lehetnek, az otthoni ápolása a baba megfelelő gondozásával kezdődik. Pelenkázáskor vagy öltözködéskor mindig próbáld oldalra fordítani a babát, ahelyett, hogy felemelnéd. Ez ellazítja az izmokat és csökkenti a feszültségüket.
  • Az otthoni játék a fiziko-terápia és a gyógytorna kiegészítése. Nem károsítja azokat a gyermekeket, akik nem küzdenek az izmok túlzott feszültségével, és közben támogatja harmonikus fejlődésüket is.

Fokozott izomfeszültség újszülöttnél – játékok és tárgyak, amelyek támogatják gyermekét

Az otthoni gyakorlatok nem helyettesítik a professzionális rehabilitációt, de nagymértékben támogatják azt, miközben szórakozást nyújtanak a babának. Ez is aktívan együtt töltött idő, ami szintén segíti a kapcsolatok építését. Tedd szórakoztatóvá az edzést! Íme a kiegészítők, amelyek hasznosak lehetnek közben:

  • Játszószőnyeg – az ilyen szőnyegek kiválóan alkalmasak a padlón való játékra, ami erősen ajánlott izomfeszüléssel küzdő babák számára. A szőnyeg védelmet nyújt a hideg padlóval szemben és nagyobb kényelmet biztosít a baba számára. A szőnyegek számos színben és mintában kaphatók, mint például a Very Morning vagy az Elephant’s Paradise verziók.
  • Szenzoros kocka – ezek a kockák tökéletesen aktiválják a finom motoros készségeket, javítva a fogást és a kézizmokat. Arra ösztönzik a gyerekeket, hogy nyúljanak hozzájuk és játsszanak velük, miközben lehetővé teszik számukra az anyagok új textúrájának felfedezését.
  • Szenzoros labdák – ezek olyan játékok, amelyek a finommotorikát is fejlesztik, és többfunkciós működésük lehetővé teszi, hogy támogassák kisgyermeked fejlődését egész csecsemőkorában.
  • Puha szenzoros blokkok – biztonságosak a babák számára, és segítik a fogás attitűdjének elsajátítását.

Gondoskodj gyermeked megfelelő fejlődéséről a Jukki-val!

Minden Jukki játék és kiegészítő hasznos az otthoni gyakorlatok során, amelyek csökkentik az izomfeszültséget, és átfogóan támogatják a finom- és nagymotoros készségek fejlesztését.

Ha zavaró tüneteket észlelsz, forduljon neonatológushoz vagy gyermekorvoshoz, hogy biztosítsd babád megfelelő izomtónusát, és támogasd fejlődését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük