Articles

Ismerd meg a közelgő szülés leggyakoribb tüneteit!

A baba születésére várni hatalmas érzelmi sokk – öröm, türelmetlenség, bizonytalanság – főleg, ha első gyermekedről van szó, és nem egészen tudod még, hogy mire számíts a szülés után, és hogyan ismerd fel a szülés megindulásának első jeleit. Ezekről azért érdemes tudni, mert a babáknak csak kis százaléka születik az eredetileg tervezett időpontban.

Milyen tüneteket érdemes felismerni néhány órával a szülés megindulása előtt, hogy biztonságosan eljuthass a kórházba? Nézzük!

A szülés megindulásának tünetei – mit kell tudni?

A kismama teste sok-sok héten át készül a szülésre. Az összehúzódások már korábban, a második trimeszterben megjelennek, ez teljesen normális jelenség, és még nem jelzik a küszöbön álló szülést. Ha azonban kezdenek túl gyakran jelentkezni, érdemes orvoshoz fordulni, hogy minden rendben van-e. Jó tudni, hogy mire számíthatunk, és mely idő előtti tünetek nem jelentik azt, hogy a következő órákban szülés várható.

A Braxton Hicks-összehúzódás a terhesség alatt jelentkező szabálytalan méhösszehúzódás. Ezek a terhesség második vagy harmadik trimeszterében érezhetők, és sokszor összetéveszthetők a valódi szülési fájdalmakkal. Célja nem teljesen ismert, de a leggyakoribb magyarázat az, hogy a méh a szülésre készül, úgymond arra gyakorol. Ezek a szimptómák általában nem erősek, és általában megszűnnek, ha a terhes nő megváltoztatja a pozícióját.

A Braxton Hicks-összehúzódás és a valódi szülési fájdalom közötti fő különbség az, hogy az előbbinél véletlenszerű időközönként jelentkeznek a görcsök, és a mindennapi tevékenységek által kiválthatók, míg a szülési fájdalmak világos mintázatot követnek, és idővel fokozódnak, függetlenül attól, mit csinál a nő.

A szülés korai jelei körülbelül három héttel a szülés előtt jelentkeznek. A harmadik trimeszterben a méhnyak rövidülni kezd. Ez a baba ránehezedő súlya miatt történik. Mindez helyes és természetes. Mindazonáltal orvos felügyeletet és folyamatos kontrollt igényel a méhnyak megjelenésére és egyéb paraméterekre vonatkozóan, hogy biztosra mehessünk annak kapcsán, hogy a baba időben, azaz a 38. terhességi hét után megszületik. Hogyan lehet felismerni, hogy bizony közeledik a szülés, és mik lehetnek az első jelei?

Szülés előtt – a jósló fájások tematikájától az első tünetekig

A terhesség utolsó heteiben a nők izgatottan várják a szülésre figyelmeztető jósló fájások tüneteit. Nem csoda, már áhítottan várják a kisded érkezését. A hosszan elhúzódó terhesség miatt már óriási a fáradtsági szint, ami nagy megerőltetést jelent a szervezet számára, és sok kellemetlenséggel jár, különösen a harmadik trimeszter végén.

Melyek a közelgő szülés első észlelhető tünetei? Eláruljuk: elég sok van belőlük!

Jósló fájások

Már 2-4 héttel a várható szülés előtt megjelenhetnek. Nem okozhatnak gondot, ha gyakoriságuk nem haladja meg a 10 percenként mért maximum egy összehúzódást. A jósló fájások esetén fellépő méhösszehúzódások több óráig is eltarthatnak, majd egyszerűen elmúlnak. Pontosan olyanok, mint egy téves riasztás.

A magzatvíz elfolyása

A magzatvíz elfolyása egyértelmű jele annak, hogy hamarosan megindul a szülés. Amikor a magzatburok megreped, és elfolyik a magzatvíz, ideje elindulni a kórházba. Nem kell azonban rohanni, ha a méhösszehúzódások még nem túl intenzívek. A fészekrakó ösztön mintegy vezényszóra élesedik.

A nyákdugó távozása

Ez a vajúdás egyik első jele, amely a szülés előtti hetekben már megjelenhet. Ez annak a jele, hogy a szervezet már készül a folyamat beindulására és a baba születésére. Ilyenkor a nyákdugó vastag nyálkaként látható a fehérneműn, mennyisége változó.

A pocak süllyedése

A has süllyedése már körülbelül 3 héttel a szülést megelőzően látható. Ez a méhfenék csökkenésével jár. Ez a tünet gyakran enyhülést jelent a nők számára, mert a baba már nem nyomja annyira a belső szerveket, ami megkönnyíti a légzést vagy csökkenti a fájdalmat.

A méhnyak rövidülése és a méhszáj tágulása

A közelgő szülés tünetei közé tartozik a méhnyak megrövidülése. Ez fokozatosan történik. A méhnyakat a vizitek során az orvos mindig ellenőrzi, mert idő előtti megrövidülése veszélyes lehet a terhességre. Ez egy természetes szülési tünet közvetlenül a szülés előtt.

A babamozgás gyakoriságának csökkenése

A szülők szívesen figyelik babájuk mozgását, és aggódnak, ha a mozgás gyakorisága csökken. Közvetlenül a születés előtt a baba mozgása kevésbé erőteljes. A babának már tényleg nincs sok helye. Ha azonban aggódsz, érdemes orvoshoz, szülésznőhöz fordulni. Te is számolhatod babád napközbeni mozgását. Tíz különálló mozdulat 12 óra alatt teljesen normális eredmény.

Néha a vajúdást szokatlan tünetei előzik meg, mint például hányás vagy hasmenés. Ezek a valódi szülés teljesen normális jelei. Előfordulhat hátfájás és megnövekedett nyomás a húgyhólyagban, ami fokozott számú WC-látogatást tehet szükségessé. Ha azonban kétségeid adódnának, mindig érdemes orvoshoz fordulni.

Utolsó napok a szülés előtt – hogyan kell felkészülni?

A közelgő szülés megindulásának időpontjának és tüneteinek ismeretében érdemes előre elkészíteni egy táskát a szükséges kiegészítőkkel, amelyekre a szülés és a kórházi tartózkodás során szükséged lehet. Emlékezned kell a gyermekre vonatkozó dolgokra is. Érdemes utánajárni, hogy mik állnak rendelkezésre a kórházban, és mit érdemes magunkkal vinni. Mi legyen a táskában? Itt vannak a lényeges dolgok:

 • Dokumentumok – terhességi kártya, legfontosabb vizsgálatok, személyi igazolvány.
 • LANSINOH HPA lanolin bimbóvédő krém – 100% tiszta lanolin az irritáció enyhítésére és a mellbimbók repedezésének megelőzésére.
 • Papucs és meleg zokni – szülés közben és után fokozottan fázol majd.
 • AKUKU Prémium eldobható szülés utáni higiéniai bugyi – optimális légáramlást biztosít és támogatja a perineum gyógyulását. Minden méretben kapható.
 • Zuhanyzáshoz papucs.
 • Törölközők.
 • AKUKU szülés utáni betét – olyan anyagokból készült, amelyek biztonságot és kényelmet biztosítanak a szülés után. Szuper nedvszívó és vékony.
 • Kozmetikumok – ápoláshoz és sminkhez egyaránt, amelyeket akkor alkalmazhatsz, ha már jobban érzed magad.
 • Víz és rágcsálnivalók.
 • LANSINOH szülés utáni kézi zuhany – növeli a szülés utáni kényelmet, lehetővé téve a perineum minden alkalommal történő mosását, amikor WC-t használsz. A kellően erős vízsugár nem irritál, hanem gyengéden tisztít.
 • Telefontöltő.
 • Szoptatós melltartó.
 • Hajgumik – szülés közben és utána is lehetővé teszik a frizura megfelelő szabályozását, javítva a kényelmet.
 • Fürdőköpeny.
 • Boho Garden & Ecru Velvet Babapólya – megkönnyíti a baba melegen tartását, de a gondozás első napjait is.
 • Eldobható pelenkák.
 • Savanna Tetra Mosható Pelenka.
 • Babaruhák – az évszaktól függően ezek lehetnek nadrágok, bodyk vagy rugdalozók, amelyek puha, légies és kényelmes anyagokból készülnek;
 • Újszülött takaró – a kétoldalú JUKKI takaró már az élet első napjaitól kezdve körülöleli a babát, és gondoskodik róla, hogy kényelmesen és biztonságban érezze magát.
 • Bepanthen Baby védőkrém – megelőzi a pelenkakiütést.

Készülj fel babád születésére a JUKKI márkával!

Ha indul a szülés, készülj! A kellő előkészület segít felismerni a vajúdás első tüneteit, a becsomagolt táska pedig biztonságérzetet és nyugalmat nyújt.

Hamarosan láthatod a babádat, a JUKKI pedig végig ott lesz veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük