Articles

Pelenkakiütés – honnan származik és hogyan kell kezelni?

A pelenkakiütés olyan probléma, amely általában három év alatti gyermekeket érint. A babák bőre rendkívül érzékeny a különböző típusú irritációkra és fertőzésekre, és a baba pelenkával fedett intim területeihez való korlátozott levegő hozzáférés, illetve a nedves környezet ideális miliőt teremt a gombák és baktériumok fejlődéséhez és szaporodásához. Az irritált bőr vizelettel és széklettel való érintkezése szintén káros, ami tovább súlyosbíthatja a gyulladás mértékét. Hogyan előzhetjük meg a pelenkakiütés problémáját, és hogyan óvhatjuk meg baba bőrét a gyulladás súlyosabb kimenetelétől? Fedezzük fel a Jukki a pelenkakiütés kezelése szempontjából bevethető lényeges taktikákat!

Óvd a baba bőrét – pelenkakiütés – a leggyakoribb okok

A pelenkakiütés olyan kóros állapot, amelyben a pelenkát viselő csecsemők és kisgyermekek köre az érintett korcsoport. Bár a modern pelenkák egyre tökéletesebbek, jelentősen korlátozzák a bőr légáramlását, miközben megfelelő környezetet teremtenek a baba bőrén a gombák és baktériumok fejlődéséhez. A vizelet és széklet irritáló ​​hatása még tovább rontja a bőr állapotát. A tünetek leggyakrabban ott jelennek meg, ahol a pelenka rátapad a csecsemő testére. A kezdődő pelenkakiütés tünetei nagyon gyorsan kialakulnak, és könnyen hólyagos pelenkakiütés szimptómává fajulnak – akár néhány óra leforgása alatt is! Ráadásul a baba bőre születése után nem képes teljesen megvédeni magát a rá ható külső tényezőktől. Mivel ez a bőrprobléma rendkívül fájdalmas a gyermek számára, fontos, hogy vigyázzunk a baba fenekére, amivel alapból elkerülhetjük a pelenkakiütést.

Számos tényező növeli az irritáció kockázatát. Ezek közül az alábbiak legfontosabbak!

 • Túl ritka pelenkacsere – egyes gyermekek különösen érzékenyek a vizeletben és székletben található baktériumok kellemetlen hatásaira. Esetükben a bőr gyorsan felhólyagosodhat, és korai stádiumú pelenkakiütés könnyen súlyosabb gyulladássá alakulhat. Ezért ilyen esetben érdemes a gyakori eldobható pelenka alternatívával megoldódott csere mellett letenni a voksot.
 • Bőrápolás nem megfelelő dermo-kozmetikumokkal – az ilyen termékek gyakran irritálják a bőrt. És ez nem csak a szappanról vagy a tisztító gélről szól. Néha még a nedves törlőkendők használata is pelenkakiütést okozhat a beáztatott irritáló összetevő miatt.
 • Magas környezeti hőmérséklet – a túlzott izzadás, a hőség és a túlmelegedés szintén olyan tényezők, amelyek növelik a pelenkakiütés kockázatát.
 • A baba intim területeinek ritka tisztítása – a bőrápolás a baba bőrének ápolását az intim terület szempontjából is magában foglalja. Minden széklet és vizelet után a pelenka cseréjével a baba érzékeny bőrét nedves törlővel is meg kell mosni, és szükséges az adott területet védőkenőccsel kezelni.
 • Túl sok hintőpor használata – bár a hintőporos kezelés célja éppen a pelenkakiütések megelőzése, problémát is okozhat, a vizelet felszívásával a pelenkakötésben sajnos irritációt okozhat.
 • Hasmenés – a híg széklet még a felnőtteket is irritálja, és gyermekeknél nem csak az egészségre veszélyes, mert gyorsan kiszáradáshoz vezet, hanem a fenék bőrére is hatással van.

Egyes babák hajlamosabbak a kiütésekre – bőrük rendkívül érzékeny, ezért érdemes még nagyobb odafigyelést fordítani a napi ápolásra és akár a kialakulás megelőzésére.

Pelenkakiütés – pelenkával fedett rész – hogyan kell kezelni?

A csecsemők pelenkakiütése nagy kényelmetlenséget okozhat számukra. Ha már kialakultak a tünetek, gyorsan kell reagálni. Hogyan kezeljük a pelenkakiütéses gyulladás szimptómáját? Itt olyan termékekre van szükség, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és a bőr hidratálását. Az ilyen kozmetikumok nyugtató hatással vannak a bőrre, csökkentik a gyulladást. A kiütések kezelését támogató készítmények közé tartoznak a cink-oxidot tartalmazó kozmetikumok, de az allantoin és a panthenol is. Ezek általában zsíros krémek vagy kenőcsök, amelyek a gombás fertőzések megelőzésével támogatják a megfelelő ápolást.

Az olyan hatóanyagok, mint az allantoin és a panthenol, csillapítják a gyulladást, megnyugtatják az irritált bőrt, és elősegítik a sebgyógyulást. Egy jó krém felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, csökkenti a bőr reakcióképességét, megszüntetve a baba kellemetlen érzéseit. Ezenkívül egy olyan réteget hoz létre, amely megvédi a bőrt az irritáló érintkezéstől. Ezért érdemes az ilyen krémeket, kenőcsöket profilaktikusan használni.

Hogyan csökkenthető a vizelet és a széklet okozta pelenkakiütés kockázata?

 • Szellőztesd át gyakran a baba fenekét úgy, hogy pelenka nélkül fekteted egy higiéniai kendőre!
 • Cserélj minél gyakrabban pelenkát – jó gyakorlat az, hogy minden kakálás, etetés és szunyókálás után megteszed.
 • Kerüld a baba túlmelegedését – melegben nem sok befolyásunk van a környezeti hőmérsékletre, de az is fontos, hogy a baba túlzott öltöztetésével ne okozzunk túlmelegedést!
 • Releváns a pelenkával fedett rész rendszeres mosása – minden pelenkacsere alkalmával töröld át a bőrt egy vízzel átitatott vattakoronggal vagy egy finom, nedves törlőkendő segítségével.
 • Kend be a bőrt krémekkel és kenőcsökkel, amelyek védik a felületét.

A pelenkakiütés otthoni gyógymódjai is nagyon hatékonyak, érdemes bevetni őket a nem kívánt irritáció megelőzésére a kezelés keretében – a pelenkakiütés kezelés hatékony módja a tünetek kezelése kapcsán, amelyet édesanyáink és nagymamáink is használtak már, a burgonyakeményítő alapú keményítőben való fürdetés, amely nyugtató és hidratáló hatású. Hasonló hatást érhetünk el, ha a gyermek bőrét lemossuk kamillával, vagy keményítő helyett ezt az infúziót adjuk a fürdővízhez.

Pelenkakiütés – vigyázz babádra a Jukki!

A Jukki tudja mennyire fontos a baba jóléte és kényelme. Portfóliójában olyan termékeket találsz, amelyek biztosan megelőzik a pelenkakiütést.

Bepanthen Baby védőkenőcs – könnyű, finom formulájú kenőcs, amely védi a baba bőrét, miközben támogatja annak regenerálódását és gyógyulását. Gyermekeknek – az élet első napjaitól kezdve. Ápold babádat Jukki! Érdemes!

A megelőzés jobb mint az orvoslás. Gondoskodj babád érzékeny bőr formulájáról azáltal, hogy megtanulod a pelenkakiütéses tünetek kezelésének legjobb módját – hogyan kell kezelni és hogyan lehet elkerülni! Mondj búcsút a pelenkakiütésnek egyszer és mindenkorra a Jukki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük